SAD maštaju o unipolarnom svetu, zato se povlače

Izvor: B92, 21.Okt.2018, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD maštaju o unipolarnom svetu, zato se povlače"

Moskva -- Američko povlačenje iz sporazuma o nuklearnom naoružanju s Rusijom tokom Hladnog rata motivisano je "snom" SAD da dominiraju svetom.

To je izjavio izvor blizak ruskom Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

"Glavna motivacija je san unipolarnog sveta. Da li će to postati stvarnost? Neće", rekao je isti izvor, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Američki predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Donald Tramp izjavio je kasno sinoć da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma koji su pre 30 godina, u sovjetsko vreme, potpisali Vašington i Moskva. Tramp je na mitingu u saveznoj državi Nevadi uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 6. novembra u SAD, rekao da je Rusija prekršila taj sporazum, ne navodeći druge detalje.

"Povući ćemo se iz sporazuma i nastaviti da razvijamo svoje oružje", osim ako Rusija i Kina budu spremne na novi dogovor", rekao je Tramp.

Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa 1987. godine potpisali su Ronald Regan i Mihail Gorbačov. Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prva reakcija Moskve na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma

Izvor: Vesti-online.com, 21.Okt.2018

Američko povlačenje iz sporazuma o nuklearnom naoružanju s Rusijom tokom Hladnog rata motivisano je "snom" SAD da dominiraju svetom, izjavio je izvor blizak ruskom Ministarstvu inostranih poslova Rusije..."Glavna motivacija je san unipolarnog sveta. Da li će to postati stvarnost? Neće", rekao je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.