SAD: Možda nećemo uvesti žestoke sanicije Rusiji ako dozvoli inspekciju svojih hemijskih objekata

Izvor: Vostok.rs, 13.Sep.2018, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Možda nećemo uvesti žestoke sanicije Rusiji ako dozvoli inspekciju svojih hemijskih objekata

SAD možda neće uvesti "žestoki paket sankcija" protiv Rusije u slučaju "Skripalj", ako Moskva dozvoli inspekciju svojih hemijskih objekata, izjavila je pomoćnik državnog sekretara Maniša Sing.

„Objasnili smo im da možda neće biti sankcionisani ako dozvole inspekcije, kako je to predviđeno (američkim zakonom), ako nam daju garancije koje bi se mogle proveriti u vezi sa time da oni neće ponovo upotrebljavati nervne agense protiv svojih građana. Oni to još nisu uradili. S tim u vezi očekujemo krajnji rok u novembru za uvođenje veoma oštrog paketa sankcija“, rekla je ona govoreći u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Da bi izbegla sankcije, Moskva mora da ispuni nekoliko uslova, a onda američki zakonodavci još moraju da svedoče da su oni ispunjeni.

Prvi uslov je pružanje „pouzdanih garancija“ da Rusija trenutno ne koristi i neće ubuduće koristiti hemijsko i biološko oružje kao „kršenje međunarodnog prava“ ili „protiv svojih građana“.

 


„Osim toga, Rusija treba da bude spremna da dozvoli inspekcije na terenu posmatračima UN ili drugim međunarodno priznatim nezavisnim posmatračima ili pouzdanim sredstvima kako bismo se uverili da vlasti ne upotrebljavaju hemijsko niti biološko oružje“, dodala je predstavnica Stejt departmenta.
 
Planirano je da se sankcije uvedu prema Zakonu o kontroli hemijskog i biološkog oružja i prevenciji rata iz 1991.

Podsetimo, Rusija je još prošle godine uništila sve zalihe hemijskog oružja i objekte za proizvodnju, u skladu sa sporazumom sa SAD, a koji SAD još nisu ispunile, odnosno uništile svoje hemijsko naoružanje i laboratorije.


 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.