Ruski vojnici stigli u Siriju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2012, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vojnici stigli u Siriju?

MOSKVA -

Pojedini ruski mediji javljaju da su ruski marinci stigli u Siriju, a jedan zvaničnik iz Saveta bezbednosti izjavio je američkoj televiziji "Ej-Bi-Si njuz" (ABC News) da bi to, ukoliko se ispostavi kao tačno, moglo predstavljati pravu "bombu" sa ozbiljnim posledicma. Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je te navode, dodajući da se na tankeru "Iman" iz sastava crnomorske flote ne nalaze marinci, nego civilna posada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa pripadajućim obezbeđenjem.

"Nema ruskih ratnih brodova na zadatku na obalama Sirije. U sirijskoj luci Tartus nalazi se već 10 dana tanker 'Iman' obavljajući logističke zadatke snabdevanja hranom i gorivom brodova crnomorske i severne flote koji od pirata čuvaju prolaz u Adenskom zalivu", saopštilo je Ministarstvo, prenele su Ria Novosti.

Agencija "Interfaks" je javila da je tanker ruske Crnomorske flote "Iman" s antiterorističkom jedinicom ruskih marinaca stigao u sirijsku luku Tartus.

U izveštajima ruskih medija se ne navodi koja je misija ruskih vojnika u Siriji, ni kada se očekuje da će napustiti luku.

Sirijske vlasti takođe su demantovale informaciju o prisustvu ruskih vojnih snaga, ocenjujući da širenje takvih vesti služi za pripremu strane vojne intervencije na njihovu zemlju.

"Ova informacija potpuno je lišena istine i rasprostranjena je u okviru generalne neprijateljske kampanje jednog broja zemalja u regionu i svetu sa ciljem stranog vojnog mešanja u unutrašnje poslove Sirije", naveli su zvaničnici u Damasku.

Rusija je jedan od najjačih saveznika sirijskog predsednika Bašara Al Asada, a Moskva je do sada više puta blokirala odluke Saveta bezbednosti o Siriji, optuživši SAD i njihove saveznike da pokušavaju da zapodenu još jedan rat. Moskva uz to ima pomorsku bazu u Tartusu.

"Iman" je zamenio jedan drugi ruski brod koji je ranije poslat u Siriju da demonstrira prisustvo Rusije u regionu i radi eventualne evakuacije ruskih građana," saopštila je Crnomorska flota, kako prenosi Interfaks.

RIA Novosti je vest o iskrcavanju ruskih vojnika objavila u naslovu, ali samo na veb stranici na arapskom.

Ruska ambasada u SAD i UN nije želela da komentariše ovo pitanje, saopštivši da "nema posebne informacije o dolasku ruske antiterorističke jedinice u Siriju", a portparolka Stejt dipartmenta Viktorija Nuland je, takođe, odbila da komentariše vest, rekavši da američka vlada nema informacije o dolasku ruskih vojnika u Siriju, preneo je "Ej-Bi-Si njuz."

"Prisustvo ruskih trupa u Siriji bilo bi "veoma očigledan" gest podrške režimu", izjavio je Mark Galeoti, ekspert za ruska bezbednosna pitanja sa Univerziteta u Njujorku.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije danas je izjavio da će njegova zemlja podržati plan specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Siriju Kofija Anana za rešenje krize u toj bliskoistočnoj zemlji.

Kako prenose agencije, on je izjavio da je Moskva spremna da podrži Ananov plan jednom rezolucijom koju bi usvojio Savet bezbednosti.

Podsećamo, bivši generalni sekretar svetske organizacije Anan, kao specijalni izaslanik UN i Arapske lige, posetio je nedavno Damask i založio se, kako se saznaje, za prekid neprijateljstva, upućivanje humanitarne pomoći i otvaranje političkog dijaloga za rešenje krize, mada njegovi predlozi predlozi još nisu zvanično saopšteni.

Ministar Lavrov je podvukao da Savet bezbednosti ne treba da "intrepetira Ananove predloge kao ultimatum", nego kao osnovu za rešenje krize u Siriji, prenosi agencija AP.

Rusija je ranije (uz Kinu) dva puta blokirala nacrt rezolucije u SB UN u kome se, kako se isticalo, jednostrano osuđivao samo režim u Damasku.

On je, međutim, potvrdio da u zemlji ima ruskih vojnih i tehničkih savetnika.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.