Ruski specijalci (ni)su u Egiptu

Izvor: B92, 15.Mar.2017, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski specijalci (ni)su u Egiptu

Moskva i Kairo demantovali su navode da su ruski specijalci poslati u egipatsku vazduhoplovnu bazu u blizini granice sa Libijom.

Agencija "Rojters" prenela je da se ruske specijalne snage i bespilotne letelice nalaze u bazi Sidi Barani kako bi pružile podršku vladi na istoku te zemlje.

Portparol ruske armije Igor Konašenkov demantovao je navode zapadnih medija, ističući da nema ruskih specijalaca u bazi Sidi Barani, navodi RT.

"Neki zapadni mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavljuju izveštaje citirajući neimenovane izvore već nekoliko godina", naveo je Konašenkov.

Konašenkov je istakao da "nikada gluplje nisu zvučale reči Rojtersovog izvora" koji je rekao da je istraga američkih obaveštajaca o Rusima složena, jer Moskva angažuje treću stranu i agente u civilnoj odeći.

I portparol egipatske vojske Tamer el Rifaj negirao je navode britanske agencije i poručio da nema stranih trupa na teritoriji Egipta. "To je pitanje suvereniteta", naglasio je Rifaj.

Citirajući američke i egipatske izvore, Rojters je ranije danas javio da se ruske specijalne snage i bespilotne letelice nalaze u bazi Sidi Barani, 100 kilometara od egipatsko-libijske granice. Neimenovani egipatski vojni zvaničnik istakao je da ruska jedinica ima 22 vojnika, ne želeći da govori o cilju njihove misije.

Dodao je da je šest ruskih jedinica početkom februara stiglo u bazu Marsa Matru, koje su posle 10 dana nastavile svoj put ka Libiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.