Ruski predlog rezolucije danas u Savetu bezbednosti UN

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2015, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski predlog rezolucije danas u Savetu bezbednosti UN

29.06.2015. -

U Savetu bezbednosti UN već danas počeće konsultacije između stalnih članica o nacrtu rezolucije o BiH, koje je Moskva dostavila kao kontrapredlog britanskom dokumentu o Srebrenici, pišu "Večernje novosti".

Prema informacijama kojima list raspolaže, London je sa negodovanjem reagovao na potez Moskve koja je praktično uložila kontrarezoluciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << britanskoj i nema nameru da povuče svoj tekst.

"Pre podnošenja ruske rezolucije Britanija je računala na podršku još sedam od 15 članica Saveta bezbednosti - Francuske, SAD, Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda što bi bilo dovoljno da njen predlog kroz iglene uši prođe. Međutim, nakon poteza Moskve taj odnos snaga morao bi da se promeni", navodi se u tekstu. 

Precizirano je da, za razliku od britanskog teksta, koji je i u drugoj, korigovanoj verziji i dalje ocenjen kao izrazito antisrpski i tretira samo događaje u Srebrenici, Kremlj u svom predlogu traži da Savet bezbednosti još jednom pruži podršku Dejtonskom sporazumu i da najoštrije budu osuđeni svi zločini počinjeni tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

"Moskva smatra da je zadatak Saveta bezbednosti da postigne dogovor o tekstu koji bi doneo istinsku korist celom regionu i pozvao na pomirenje među narodima i saradnju država na zapadnom Balkanu. Prema ruskoj Vladi, ovakav dokument mnogo više odgovara raspravi o stanju u BiH, koja će se 7. jula voditi u Savetu bezbednosti, od rezolucije koja bi se bavila bilo kojim pojedinačnim zločinom, pa i srebreničkim", navode "Večernje novosti".

List saznaje da među velikim silama za sada postoji samo dogovor da se 7. jula minutom ćutanja oda pošta svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Teoretski, Savet bezbednosti može da raspravlja o obje rezolucije, što nije ustaljena diplomatska praksa ili da na stolu ostane samo britanska, jer je ona prva podnesena.

Istovremeno, Beograd će na adrese predstavnika 15 država poslati novo pismo u kojem će ukazati da je britanska inicijativa za Srbiju neprihvatljiva i da nije u interesu ni Beograda, niti celog regiona, budući da ne doprinosi pomirenju nego novim tenzijama.

Time, praktično diplomatska bitka koja se nedjeljama vodi na Ist riveru, ali i u svjetskim centrima moći o inicijativi Londona uoči srebreničke godišnjice ulazi u foto-finiš čiji se rasplet očekuje 7. jula, za kada je zakazana sednica Saveta bezbednosti, zaključuje list.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.