Ruski patrijarh: Posle obnove vratiti svetinje vlasnicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski patrijarh: Posle obnove vratiti svetinje vlasnicima

MOSKVA - Pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji, posle obnove, treba vratiti legalnim vlasnicima kako bi vernici mogli da ih koriste, izjavio je danas ruski patrijarh Aleksij II na susretu sa generalnim direktorom Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) Koićiro Macurom u Moskvi.

"Ne treba ponoviti iskustvo Saveta Evrope, pod čijim se pokroviteljstvom obavlja restauracija nekoliko crkava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Pokrajini Kosovo", rekao je Aleksij II, objasnivši da Srpska pravoslavna crkva nema mogućnost da kontroliše taj proces i da se crkve ne vraćaju legalnim vlasnicima već se proglašavaju "arhitektonskim i kulturnim nasleđem Kosova".

Patrijarh moskovski i cele Rusije je ukazao da se do sada održava napetost na Kosovu, "koje je za Srbe sveta zemlja" i koje "ima ogroman značaj u istoriji srpskog naroda".

Aleksij II je podsetio da je izgrađeno mnoštvo manasitra i crkava, a da je, "uz prećutnu saglasnost međunarodnih snaga, srušeno oko 150 crkava, koje predstavljaju svetsko kulturno i istorijsko nasleđe".

Srpske crkve nisu „arhitektonsko nasleđe Kosova"

Ruski patrijarh je rekao da "Ruska crkva, u saradnji sa SPC, podržava inicijativu UNESCO-a za obnavljanje svetinja Kosova i Metohije" i podržao je poziv UNESCO-a da se pomogne obnova porušenih svetinja.

"Rusko rukovodstvo je izrazilo spremnost da obnovi sedam pravoslavnih crkava i muslimanske svetinje, upućivanjem arhitekata, inženjera i drugih stručnjaka", naveo je Aleksij II.

U susretu patrijarha i Macure učestvovali su i zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Jakovenko i predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit smoljenski i kalinjingradski Kiril.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je 6. maja da, po nalogu donedavnog predsednika a sada premijera Vladimira Putina, razrađuje pitanje učešća Rusije u obnavljanju pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji u okviru projekta UNSCO-a i izdvajanja odgovarajućih sredstava za tu svrhu.

Rusija će, kako je istaknuto, obezbediti i neophodne organizacione i ekspertske resurse, upućivanjem, između ostalog, na Kosovo visokokvalifikovanih ruskih arhitekata, građevinskih inženjera i istoričara umetnosti radi izvođenja radova na obnovi i restauraciji tih objekata.

Srušeno 150 srpskih crkava i manastira samo od 2000. godine

U saopštenju ruskog MIP-a se navodi da je od 2000. godine na Kosovu i Metohiji srušeno više od 150 unikalnih pravoslavnih crkava i manastira, od kojih su neki bili na spisku svetskog kulturnog nasleđa UNESCO-a.

Jakovenko je istog dana najavio da će Rusija aktivno učestvovati u obnovi verskih spomenika na teritoriji Kosova u okviru projekta UNESCO-a.Prema rečima Jakovenka, UNESCO je odredio sedam pravoslavnih i šest muslimanskih spomenika za restauraciju i planira se njihova obnova u naredne dve godine.

Spisak objekata koje će obnavljati Rusija biće utvrđen po usaglašavanju sa Organizacijom UN.

Dve nedelje posle toga, ministar kulture Rusije Aleksandar Avdejev izrazio je zabrinutost zbog stanja sa pravoslavnim svetinjama na Kosovu i Metohiji, dodavši da je sam video porušene crkve i muzeje, kao i oskrnavljene relikvije.

Krajem prošlog meseca zamenik predsednika Saveta federacije Rusije (gornjeg doma parlamenta) Aleksandar Toršin izjavio je da se politika obnove kosovskih kulturnih i istorijskih spomenika sprovodi "uz ozbiljne zastoje", ali da ona i ne može biti uspešna "kada neke zemlje, učesnice programa, otvoreno gaze interese i verska osećanja nealbanskog stanovništva".

"Odličan primer predstavlja izgradnja kompleksa zgrada američke ambasade u Prištini, nedaleko od srpskog groblja, bukvalno na ljudskim kostima", rekao je ruski senator u intervjuu zvaničnoj "Rosijskoj gazeti".

Ovaj list, u tekstu pod naslovom "Vera u veru", navodi da je Rusija "pružila primer bez presedana civilizovanom svetu, rešivši da pomogne u obnavljanju varvarski oskrnavljenih pravoslavnih svetinja na Kosovu".

Ne treba dozvoliti da se "uništava pravoslavlje na Kosovu i Metohiji, koje se od pamtiveka smatra pravoslavnim srcem cele Srbije", rekao je Toršin, koji je posetio Kosovo na čelu posmatračke misije Interparlamentarne skupštine Zajednice Nezavisnih Država na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Agencija Interfaks je prethodno javila da Ministarstvo inostranih poslova Rusije razrađuje pitanje učešća Rusije u obnovi pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu, koji treba da razmotri vlada.

Ako projekt bude odobren, na Kosovo će biti upućena prethodnica od predstavnika različitih ministarstava, koji bi odredili koji bi spomenici bili obnovljeni uz pomoć Rusije.

Ta agencija je navela da bi vlasti Rusije za tu svrhu mogle da izdvoje dva miliona dolara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.