Ruski naučnici imaju za cilj stvaranje uređaja za ultrabrzu obradu podataka

Izvor: Vostok.rs, 23.Avg.2016, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski naučnici imaju za cilj stvaranje uređaja za ultrabrzu obradu podataka

Tim ruskih fizičara je pronašao način da podesi silikonske nanočestice tako da mogu da obrade optičke podatke u prethodno nedostižnoj brzini, čime je otvoren put za stvaranje "ultrakompaktnih i ultrabrzih" uređaja za obradu podataka.

Rezultati istraživanja sprovedenog od strane naučnika iz Moskovskog instituta za fiziku i tehnologiju objavljeni su u časopisu "ACS Photonics" krajem jula.

Naučnici su obavili niz eksperimenata, proučavajući odgovor nanočestica, napravljen od konvencionalnog silikona, na intenzivnom i kratkom laserskom zraku. Otkrili su da pogođena plazma laserom unutar čestica prikazuje ultrabrzu reakciju.

Silikonska čestica, deluje kao nelinearna antena pri brzini obrade optičkih podataka od oko 250 GB/s, a koja daleko prevazilazi onu koja se može postići sredstvima konvencionalne silikonske elektronike.

"Današnja optička vlakna u stanju su da prenesu informacije rekordnom brzinom od nekoliko stotina gigabajta u sekundi. Međutim, silikonska elektronika ne dozvoljava tako brzu obradu informacija. Stvaranje nelinearnih optičkih antena će nam omogućiti da se ovaj problem reši, i otvori put za obradu ultrabrzih optičkih informacija ", rekao je Denis Baranov, istraživač sa Moskovskog instituta za fiziku i tehnologiju .

Naučnici su utvrdili da antenski obrazac prolazi dramatične promene u vrlo kratkom vremenu kada biva ozračen laserskim zrakom, dok nanočestica rasipa prilično istu količinu energije unazad i unapred te se prebacuje na "jednosmerni režim rasipanja" pod uticajem lasera.

Ona omogućuje da se izvrši kontrola nad pravcem u kome je svetlost razbacana.

Ovaj način i metodologija je od suštinskog značaja za stvaranje prvog sveoptičkog tranzistora i, kasnije, nove generacije optičkih računara, koji će biti u stanju da obrade mnogo veće količine informacija, jer se oslanjaju na fotone. Tranzistori služe kao jedna od ključnih komponenti u računarskim krugovima.

"Naš rad postavlja temelj za razvoj ultrakompaktnog i femtosekundnog optičkog uređaja za obradu signala", navodi se u članku.

Vostok, RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.