Ruski izveštaj: Poljska strana kriva za avionsku nesreću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2011, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski izveštaj: Poljska strana kriva za avionsku nesreću

MOSKVA/VARŠAVA -

Za avionsku nesreću, u kojoj je u aprilu prošle godine, kod Smolenska, poginuo poljski predsednik Leh Kačinjski, kriva je isključivo poljska strana, a ruski kontrolori leta nisu napravili nijednu grešku, zaključeno je u izveštaju ruskog Međuvladinog komiteta za avijaciju, koji je izazvao buru reagovanja u Poljskoj.

Prisustvo Kačinjskog u avionu bilo je ključni faktor koji je doveo do pada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << letelice, pokazali su rezultati istrage, navodi se u konačnom izveštaju koji je danas objavljen.

Na konferenciji je pušten audio snimak sniman tokom leta, na kome su se mogle čuti reči "on će poludeti", koje je izgovorio jedan od članova posade, misleći na Kačinjskog.

Direktorka Međuvladinog komiteta za avijaciju Tatjana Anodina je, tim povodom, izjavila da je "očekivana negativna reakcija glavnog putnika na preporuku da avion ne sleti po planu predstavljala psihološki pritisak na članove posade i uticala na odluku da se sletanje nastavi".

Anodina je kazala i da posada u trenutku poletanja iz Varšave nije imala podatke o vremenskim uslovima.

Pritisak na posadu da sleti po lošem vremenu, prema izveštaju, direktno je vršio komandant vazduhoplovstva koji se nalazio u kokpitu, a obdukcioni nalaz je pokazao da je on imao veliku količinu alkohola u krvi.

Reagujući na izveštaj iz Moskve, brat blizanac nastradalog predsednika i lider opozicione stranke "Pravo i pravda" Jaroslav Kačinjski je rekao da je on jednostran i da vređa Poljsku.

"Izveštaj celokupnu krivicu svaljuje na poljske pilote i Poljsku bez ikakvog dokaza... Izveštaj je šala na račun Poljske", rekao je Kačinjski i dodao da će njegova stranka tražiti od poljskog parlamenta da izveštaj odbaci.

Kačinjski je odbacio navode iz izveštaja da je njegov brat možda izložio pilote psihološkom pritisku da avion prizeme, ističući da njegov brat "nije pokazivao suicidalne sklonosti".

Poljski premijer Donald Tusk hitno je prekinuo porodični odmor u inostranstvu i vratio se u Varšavu pošto je u Moskvi objavljen izveštaj, iako su mediji ranije izvestili da to neće učiniti.

Advokat Rafal Rogalski, koji zastupa rođake dela nastradalih, okarakterisao je ruski izveštaj kao "apsolutni skandal" i dodao da "porodice žele istinu...ne predstavljanje samo jedne strane".

Neimenovani zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je za Rojters da izveštaj "treba detaljno proučiti", ali da bi on mogao da bude "početak problema" u bilateralnim odnosima.

Avion "Tu-154" pao je kod Smolenska 10. aprila prošle godine pri manevru sletanja po gustoj magli, a u nesreći je poginulo ukupno 96 ljudi, među kojima predsednik Kačinjski, njegova supruga Marija, kao i visoki vojni zvaničnici te zemlje.

Kačinjski je predvodio delegaciju koja je putovala na komemorativnu svečanost u Katinsku šumu, gde je pre 70 godina, po nalogu Staljina, ubijeno 22.000 Poljaka.

U Poljskoj su pojedinci, među kojima i brat tragično nastradalog predsednika, Jaroslav, iznosili sumnje u zvaničnu verziju uzroka avionske nesreće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.