Ruski debi Mile Jovović

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski debi Mile Jovović

16.02.2011. -

Holivudska super zvezda Mila Jovović dopunila je svoju filmografiju ruskim filmom. 14. februara u Moskvi je održana premijera romantične komedije „Spadala", u kojem je super popularna američka glumica odigrala glavnu ulogu.

Na snimanju filma „Spadala" Mila Jovović je mnoge stvari doživela prvi put. Prvi put je igrala u komediji – Jovovićevoj je ponuđena uloga devojke, koja uspešnom mladiću pretpostavlja nekog čudnog momka, skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << spetljanog. Osim toga, trebalo je da glumi isključivo na ruskom, a poželjno je bilo bez stranog akcenta, što Mila takođe nikad nije probala. Zanimljivo je da je upravo to najteže palo kćerki sovjetske glumice i srpskog lekara, koja ne poznaje samo „melodičnost slovenskog govora", već u rečniku ima izvestan broj ruskih reči i izraza!

Snimanje Mile Jovović u Moskvi trajalo je svega 9 dana – to je bio maksimum vremena, koje je filmska diva uspela da izdvoji iz svog životnog rasporeda. Međutim, u toku tih dana, kako je Jovovićeva priznala, morala je da govori ruski više nego u celom životu. Istina, pričajući o tome, holuvidska zvezda nimalo nije žalila zbog uloženog napora:

Prvog dana je došlo do zbrke u mojoj glavi i mogla sam samo da čitam, da čitam i ponovo da čitam tekst kako bih na ekranu uradila ono što je potrebno. A čovek treba da zna svoj tekst i da bude brz, jer će ga partneri ubiti ako nije brz, ako nije reaktivan, - smeje se Mila. Jako je veselo i mnogo lakše igrati komediju nego dramske uloge ili akcione-filmove, u kojima sam uvek glumila, - nastavlja glumica. Tako se izmotavamo na snimanju „luda kuća", kako ja kažem! Ali, možda će se ljudima to svideti.

Mila Jovović nije prva zvezda stranog ekrana, koja je igrala u ruskom filmu. Zamislite, ona je jedna od osamdesetak stranih slavnih glumaca, koji su bukvalo od prvih godina postojanja filma sarađivali sa sovjetskim i ruskim režiserima. Temelj još 1927. godine udarila lično Meri Pikford. Istina, legenda nemog filma i „ljubimica Amerike" nije se snimala u samom sovjetskom filmu „Poljubac Meri Pikford" – u njemu su korišćeni samo dokumentarni kadrovi njenog dolaska u Sovjetsku Rusiju. Ali, što se kaže, primer je dat. Od tada su u svim mogućim zajedničkim filmovima u ansamblu s ruskim glumcima igrale najpoznatije figure svetskog filmskog ekrana, kao što su Sofija Loren i Klaudija Kardinale, Šon Koneri i Marčelo Mastrojani, Marina Vladi i Ani Žirardo, Riši Kapur i Tadanobu Asano, Danijel Olbrihski i Beata Tiškevič, Malkolm Makdauel i Pjer Rišar.

Naravno, u svim prilikama strani glumci su igrali na maternjem jeziku i njihove uloge su brižljivo sinhronizovane. Međutim, vreme ide i čini se da primer Mile Jovović neće ostati jedini. U svakom slučaju, evropska publika je već imala prilike da se uveri kako brižljivo ruski tekst čita „veliki i strašni" Žerar Depardje, nastupajući u izvođenju oratorijuma Sergeja Prokofjeva „Ivan Grozni". I sad će se maestro francuskog filma pojaviti u ulozi Grigorija Raspućina – zlog genija ruske istorije s kraja XIX i početka HH veka. Ovih dana je dolazio u Rusiju spremajući se za snimanje zajedničkog rusko-francuskog televizijskog projekta. Tako da „ruska tema" nije nimalo strana inostranim filmskim zvezdama.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.