Ruske banke nespremne za novu krizu

Izvor: B92, 05.Maj.2011, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruske banke nespremne za novu krizu

Moskva -- Ruske banke nisu spremne za novu krizu sličnu onoj iz 2008. godine, ukazuje ruski poslovni dnevnih Vedomosti.

List se poziva na podatke stres-testa koji je sprovela centralna banka Rusije.

U slučaju da se ponove potresi, kao pre tri godine, bezmalo trećina ruskih banaka bi prekršilo propise centralne banke, nakon čega bi im taj finansijsi regulator oduzeo licencu za rad.

Stres-testovi centralne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruske banke su pokazali da će pri takvom scenariju bankarski sistem izgubiti polovinu svog kapitala.

Scenarij primenjen u stres-testu centralne banke, predviđa da će stanovništo povući 10-20 procenata svojih depozita (kao i u oktobru 2008. godine). Indeksi tržišta kapitala će se strmoglaviti za 50 odsto, a rublja izgubiti 20 odsto vrednosti (2008. godine berzanski indeksi na Ruskoj trgovinskoj i Međubankarskog deviznoj berzi su opali za 71,4 odnosno 66,5 odsto, a rublja obezvređena za 16,8 procenata).

Centralna banka je proračunala da bi zbog porasta odlaganja u otplati kredita banke izgubiti bezmalo četvrtinu kapitala.

Obezvređivanje hartija od vrednosti oduzeće bankama još 12,7 odsto kapitala, a povlačenje sredstava klijenata i međubankarskih kredita koštaće banke još 13,8 procenata kapitala.

Dovoljnost kapitala 321 banke biće ispod minimalno dozvoljenog nivoa od deset procenata, zbog čega će automatski ostati bez licence za rad. Prema podacima centralne banke Rusije ove banke u ukupnoj aktivi bankarskog sistema zemlje učestvuju sa 50,8 procenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.