
Izvor: UspešnaŽena.com, 24.Dec.2014, 18:42 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Ruska salata. Neizostavni element svake svečane trpeze
Ruska salata je čuveno jelo. Na našim prostorima je veoma popularna i neizostavni je element svake svečane trpeze. Omiljena je na slavskim i novogodišnjim trpezama. Svi je vole.
Kako priča kaže salata Olivier ili Ruska salata kako je mi zovemo, nastala je još davne 1860. godine u restoranu Ermitaž u Moskvi, kao kreacija francuskog šefa Olivier-a. Originalna verzija je pretrpela brojne izmene, ali su današnji ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu UspešnaŽena.com << i naši recepti jako slični, ako ne i isti. Ruska Nova godina se ne može zamisliti bez ove salate, tako da mi nismo jedini na čijim se trpezama ona nalazi na prelazu iz stare u novu godinu.
Ruska salata. Recept:
Sastojci:
500 g krompira
500 g šargarepe
250 g graška
4-5 jaja
300 g šunke
350 g kiselih krastavčića
600 g majoneza, po potrebi i više
Krompir u ljusci skuvati u slanoj vodi. Šargarepu oguliti, iseći na krupnije komade i skuvati posebno, takođe u slanoj vodi. Odvojeno skuvati i grašak. Ako se koristi smrznut grašak, kuvati ga ne duže od 5-10 minuta, mereno od početka ključanja. Uporedo tvrdo skuvati jaja. Sve ostaviti da se ohladi. Krompir oguliti.
Krompir ostaviti za kraj, a ostale sastojke seckati na kockice oko 5×5 mm, i stavljati u veliku posudu. Sipati sav majonez i sve dobro izmešati. Na kraju dodati iseckan krompir, i lagano promešati. Posoliti po ukusu.
Čuvati u frižideru, poklopljeno.
Poslužiti u činijama ukrašenim po vašoj želji.
Nastavak na UspešnaŽena.com...