Rusija zahteva sednicu Saveta bezbednosti zbog američkih sankcija, još tri zemlje se protive

Izvor: B92, 20.Avg.2020, 23:34

Rusija zahteva sednicu Saveta bezbednosti zbog američkih sankcija, još tri zemlje se protive

Rusija je zatražila održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Iranu, nakon što je odbacila zahtev SAD da Iranu ponovo budu uvedene sankcije.

Moskva zahteva održavanje javne virtuelne sednice "u vezi sa današnjim razvojem situacije", navodi se u pismu ruske misije pri UN, prenosi Rojters.

Sjedinjene Američke Države zvanično su podnele zahtev Ujedinjenim nacijama da ponovo uvedu sankcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Iranu, što je Moskva odbacila, ali i saveznice Vašingrona, Velika BVritania, Nemačka i Francuska.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka saopštile su da ne mogu da podrže zahtev Sjedinjenih američkih Država da Ujedinjene nacije ponovo uvedu Iranu sankcije susprendovane na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, navodeći da to ne bi bilo u skadu sa nasotjanjima da se taj sporazum podrži.

"Kako bi se očuvao sporazum, pozivamo Iran da povuče sve mere koje nisu u skladu sa iz nuklearnog sporazuma i da se bez odlaganja vrati ispunjavanju baveza koje iz njega proističu, navodi se u zajedničkom saopštenju tri države, prenosi Rojters.

Prethodno je Rusija plan Sjedinjenih Država da Ujedinjene nacije ponovo uvedu sankcije Iranu odbacila kao "nepostojeći".

Moskva tvrdi da bi SAD mogle da pokrenu pitanje ponovnog uvođenja sankcije Iranu od strane UN samo u slučaju da nisu istupile iz iranskog nukearnog sporazuma, što je američki predsednik Donald Tramp učinio 2018. godine.

Takvu tvrdnju izneo je i ministar spoljnih poslova Irana i pozvao članice Saveta bezbednosti da odbace ovaj potez Vašingtona.

Sjedinjene Američke Države zvanično su večeras podnele zahtev Ujedinjenim nacijama da ponovo uvedu sankcije Iranu koje su suspendovane na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

U pismu koje je Vašnington uputio Savetu bezbednosti UN navodi se da se Iran navodno ne pridržava tog sporazuma, prenosi Rojters.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija zatražila hitan sastanak SB UN-a zbog američkih planova da se ponovo uvedu sankcije Iranu

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2020, 11:30

Rusija je danas zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN-a u vezi sa namerom da Sjedinjene AMeričke Države pokrenu postupak za vraćanje sankcija Iranu u okviru Rezolucije 2231, saopštili su izvori u Savetu bezbednosti za RIA Novosti. U četvrtak se američki državni sekretar Majk Pompeo...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.