Rusija začudila Zapad nacrtom rezolucije o Siriji

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2011, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija začudila Zapad nacrtom rezolucije o Siriji

16.12.2011. -

Razmatranje pitanja o oružanom sukobu sirijskih vlasti i opozicije u SB UN može da se pokrene sa mrtve tačke. Pri tome, zahvaljujući Rusiji. Moskva je ponudila svoju varijantu nacrta rezolucije. Kako je saopštio predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin, u tekstu se ukazuje na neophodnost prekida krvoprolića.

Oružani koflikt između vlasti Sirije i mnogobrojne opozicije traje skoro godinu dana. Prema podacima humanitarnih organizacija, za to >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << vreme poginulo je 5000 ljudi. I sve to vreme u UN vode se žestoki sporovi o tome kako da se reaguje na dešavanja u ovoj bliskoistočnoj zemlji. Zemlje Zapada insistiraju na oštrim varijantama koje podrazumevaju ozbiljne međunarodne sankcije protiv režima Bašara Asada i ne isključuju vojnu varijantu rešavanja problema, po primeru libijskog scenarija. EU i SAD već su uvele jednostrane sankcije protiv Damaska. Rusija poziva na diplomatske i političke metode dostizanja mira. Evropljani i Amerikanci su dali svoje predloge SB UN, a Rusija i Kina su ulagali na njih veto. I sada je sama Moskva dala inicijativu kompromisnog dokumenta. Generalni sekretar SAD Hilari Klinton već je izjavila da je spremna da razmatra ruski nacrt rezolucije.

Nadamo se da ćemo moći da radimo na nacrtu zajedno sa Rusima koji su prvi put u krajnjoj liniji počeli da priznaju da pitanje situacije u Siriji treba da bude razmotreno u SB. Ne slažemo se sa prilazom Rusije, ali nadamo se u konstruktivni dijalog.

U istom duhu izjasnio se i stalni predstavnik Francuske u UN Žerar Aro. Komentar eksperta Centra za međunarodnu bezbednost IMEMO RAN Vladimira Sotnjikova.

Sada se oko Sirije formirala takva situacija koja realno može da se pretvori u drugu libijsku varijantu. I faktički može da se govori o usijavanju sitaucije: kada vlasti Sirije nemaju izlaza osim da se upletu. Moskva sada pokušava da spreči negativan razvoj sitaucije. I uzimajući u obzir libijsko iskustvo, ruske vlasti ispoljavaju sada nezavisnu i odmerenu poziciju.

Inicijativa Moskve će omogućiti da se konačno pokrene pregovarački proces u SB UN sa mrtve tačke, smatra Boris Dolgov, ekspert Instituta za orijentalistiku RAN.

Meni se čini da je to zaista izlaz iz ćorsokaka, pošto se zna da vodeće zemlje Zapada i NATO-a pokušavaju da proguraju u SB odluku sa osudom sirijskih vlasti. Faktički to je početak realizacije libijskog scenarija u Siriji, tačnije bombardovanja Sirije. A ruski predlog pretpostavlja osudu nasilja sa obe strane i usmeren je protiv oružanog spoljnog mešanja u sirijske stvari. Ako on naiđe na razumevanje opozicije, sirijske vlasti će, mislim, biti saglasne.

Osim toga, predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin potvrdio je stav Moskve da su sankcije protiv Sirije kontraproduktivna mera.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.