Rusija uhapsila kineskog špijuna

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija uhapsila kineskog špijuna

Moskva -- Služba ruske državne bezbednosti uhapsila kineskog špijuna koji je pokušavao da dođe do informacija o naprednom ruskom sistemu za protivraketnu zaštitu S-300.

"Kineski državljanin koji je radio kao prevodilac u zvaničnoj delegaciji pokušao je, preko ruskih državljana kojima je obećavao novčanu nagradu, da dođe do dokumenata o sistemu naoružanja S-300, koji predstavlja državnu tajnu, navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Državne službe bezbednosti.

Navodni špijun "priveden je 28. oktobra 2010. godine u Moskvi", navodi ruska služba, koja je informaciju o tome objavila tek danas.

Isti izvor navodi da je istražni dosije o slučaju špijunaže predat 4. oktobra 2011. sudu u Moskvi.

Raketni sistem S-300 liči na američke rakete patriot, vrlo naprednu tehniku protivvazdušne odbrane sposobne da uništi borbene avione i krstareće rakete.

Sistem, razvijen osamdesetih godina prošlog veka, može da uništi projektile i sruši avione na daljini i do 150 kilometara i na visini i do 27 kilometara.

Rusija je u aprilu 2010. isporučila Pekingu 15 artiljerijskih baterija od kojih svaka sadrži po četiri projektila S-300. Taj sistem za protivraketnu zaštitu već su kupile neke zemlje, među kojima su Slovačka, Vjetnam i Kipar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija: Uhapšen kineski špijun

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Okt.2011

Ruske snage sigurnosti saopćile su da je još krajem  godine uhapšen kineski špijun koji je nastojao doći do informacija o tehnološkim  podacima vezanim uz raketni sustav S-300. Nejasno je zašto je vijest objavljena dan uoči posjeta ruskog premijera Valdimira Putina Kini.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.