Rusija spemila milijarde: Niko u Hrvatsku ne može investirati kao Moskva

Izvor: B92, 01.Jul.2019, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija spemila milijarde: "Niko u Hrvatsku ne može investirati kao Moskva"

Zagreb -- Nitko u Hrvatsku ne može investirati koliko može Rusija, ni EU ni SAD.

Međutim, da bi Rusi ulagali treba stvoriti preduslove s hrvatske strane, poručio je ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov tokom ekonomskog foruma Zagreb - Moskva.

Na forumu koji se održao u sklopu manifestacije "Dani Moskve u Zagrebu", Azimov je kazao da je Rusija u Hrvatsku spremna uložiti nekoliko milijardi evra, ali i da Hrvatska mora pokazati interes >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te stvoriti preduslove za ta ulaganja, piše Poslovni dnevnik.

Istaknuo je da su hrvatsko - ruski odnosi stabilni i prijateljski. Uspostavljen je kvalitetan politički dijalog, a veze su u mnogim segmentima odlične, no međudržavna ekonomska saradnja ne prati te dobre veze, ocenjuje Azimov.

"Trgovina i privreda nam šepaju. Kao ambasador nisam zadovoljan time. Isto tako, nisam zadovoljan ni time što ruski biznis nije prepoznao priliku koja im se u Hrvatskoj pruža", naveo je ruski diplomata.

Rekao je i da je, prema njegovim statistikama, Rusija prošle godine u Hrvatsku izvezla gasa u vrednosti 700 miliuna evra te da ruski gas najpovoljniji za ovdašnje tržište.

Vezano uz sankcije koje su uvedene prema Rusiji, Azimov jkaže da zbog njih gube i Rusi, ali da Zapad, pa tako i hrvatski partneri, gube tri do četiri puta više. Azimov je istaknuo da je Rusija zainteresovana za obnovu veza s SAD-om i EU-om.

Što se tiče Hrvatske, rekao je da ne treba postojati strah od geopolitičkih planova, a da Rusi žele ulagati. Istakao je, samo Moskva ima proračun od 40 milijardi evra, dodavši da treba iskoristiti taj potencijal. Želja mu je i da ruski predsjednik Vladimir Putin dođe uskoro poseti Hrvatsku.

Od 1993. do kraja trećeg kvartala lani Rusija je u Hrvatsku uložila 410,9 milijuna evra. Istovremeno je iz Hrvatske u Rusiju uloženo 98,3 milijuna evra.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.