Rusija slavi Dan narodnog jedinstva

Izvor: RTS, 04.Nov.2016, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija slavi Dan narodnog jedinstva

U spomen na oslobođenje Rusije od Poljske invazije 1612. godine, Rusija obeležava Dan narodnog jedinstva. Praznik je ustanovljen 2005. godine, kada je zamenio dotadašnji Dan pomirenja i saglasja, obeležavan 7. novembra, na godišnjicu Oktobarske revolucije. Dan narodog jedinstva građani Rusije obeležiće defileom u centru Moskve pod sloganom "Mi smo ujedinjeni". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je cveće na spomenik vojskovođama, koji su predvodili Ruse u borbama za oslobođenje od poljske vlasti u 17. veku, prenela je agencija Tas.

Ceremonija na moskovskom Crvenom trgu označila je početak obeležavanja Dana narodnog jedinstva, koji građani Rusije slave u znak sećanja na oslobođenje zemlje od Poljske.
Svečanosti su prisustvovali moskovski partrijarh Kiril i drugi verski poglavari.
Ranije danas premijer Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je građanima Rusije Dan narodnog jedinstva i istakao da on simbolizuje snagu, razvoj i uspeh naroda, prenosi agencija Tas.
"Rusija je posebna zemlja jer obuhvata prirodne resurse, veliku teritoriju, multietničko društvo i različite epohe. Suština ove zemlje je da se bude različit, a ujedinjen. Poštujmo jedni druge i zaštitimo našu zemlju", poručio je Medvedev sunarodnicima.

Dan narodog jedinstva građani Rusije obeležiće defileom u centru Moskve pod sloganom "Mi smo ujedinjeni" i u njemu će učestvovati 80.000 ljudi iz svih krajeva Rusije.
Dan narodnog jedinstva obeležava se u spomen na oslobođenje Rusije od Poljske invazije 1612. godine. Praznik je ustanovljen 2005. godine, kada je zamenio dotadašnji Dan pomirenja i saglasja, obeležavan 7. novembra, na godišnjicu Oktobarske revolucije.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva: Otkriven spomenik Vladimiru Velikom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Nov.2016

Ruski predsednik Vladmir Putin predvodio je danas ispred Kremlja ceremoniju otkrivanja spomenika princu Vladimiru Velikom, koji je pravoslavno hrišćanstvo proglasio za zvaničnu veroispovijest u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji. U govoru ispred spomenika visokog 16 metara Putin je istakao da je srednjovekovni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.