Rusija poziva na multilateralne pregovore o rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba — Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 08.Apr.2023, 02:06

Rusija poziva na multilateralne pregovore o rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba — Lavrov

 Moskva se zalaže za obnavljanje multilateralnih pregovora za pronalaženje rešenja za izraelsko-palestinski sukob, koji bi uključivao kvartet za Bliski istok i Arapsku ligu, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa turskim kolegom Čavušogluom u petak.
„Mi se dugo zalažemo za nastavak multilateralnog procesa za izraelsko-palestinsko rešenje, pošto postoji univerzalno priznati kolektivni posrednik, a to je kvartet koji čine Rusija, Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije“, rekao je on. „Upravo u tom okviru, uz obavezno angažovanje Arapske lige, možemo u praksi i sa nadom u neki rezultat tražiti sporazume koji bi trebalo da budu zasnovani na principima rešenja dve države, kao formulisani su u dokumentima“. Lavrov je istakao da se Kvartet već neko vreme ne saziva i da njegove sastanke blokiraju SAD. „Nažalost, generalni sekretar UN, koji bi trebalo da inicira takve sastanke, izbledeo je u drvoredu, jer očigledno nije voljan da iritira američke kolege, pošto su Sjedinjene Države otvoreno izjavile da će se to sami rešiti i da će se Palestinci i Izraelci pomiriti“, rekao je ministar. Prema Lavrovu, uslovi koje je predložio Vašington nisu u skladu sa principima postavljenim u rezolucijama SAD. U utorak je palestinska novinska agencija VAFA izvestila da su izraelski policajci upali u džamiju Al-Aksa u istočnom Jerusalimu, ispalivši šok granate, prskajući suzavac i koristeći gumene metke i pendreke. Prema libanskom TV kanalu Al-Maiadeen, privedeno je više od 400 ljudi. U međuvremenu, izraelska policija saopštila je u sredu da su se desetine maskiranih mladića zabarikadirali u okviru džamije, uzvikujući slogane i pozivajući na nerede. Policajci su tada morali da uđu u njegove prostorije. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.