Rusija poziva Gruziju da bude konstruktivna u pregovorima o bezbednosti na Južnom Kavkazu — diplomata

Izvor: Vostok.rs, 08.Avg.2023, 16:11

Rusija poziva Gruziju da bude konstruktivna u pregovorima o bezbednosti na Južnom Kavkazu — diplomata

Moskva se nada da će Tbilisi usvojiti konstruktivniji pristup Ženevskim međunarodnim diskusijama o bezbednosti i stabilnosti na Južnom Kavkazu, jer je napredak na tom putu u interesu svih zemalja u regionu, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u svom komentaru. povodom 15. godišnjice od početka vojne agresije Gruzije na Južnu Osetiju.
„Zajedno sa [našim] saveznicima iz Abhazije i Južne Osetije, nastavićemo da težimo pokretanju praktičnog rada na ovim principijelnim pitanjima na Ženevskim međunarodnim diskusijama, istovremeno nadajući se konstruktivnijem pristupu gruzijske strane. Nema sumnje da je postizanje stabilnog sporazuma u oblasti bezbednosti u interesu sve tri zemlje u regionu“, istakla je Zaharova. Prema njenim rečima, Rusija je uverena da je obezbeđenje stabilne bezbednosti u regionu Zakavkazja „moguće samo uz pravno obavezujući sporazum o neupotrebi sile od strane Gruzije, s jedne strane, i Abhazije i Južne Osetije s druge strane, kao i razgraničenje državnih granica između njih sa njihovim naknadnim razgraničenjem. Zaharova je naglasila da se Ženevski razgovori „ispituju“. Ona je posebno istakla da su zapadne zemlje „na talasu rusofobije“ insistirale na otkazivanju nekoliko rundi konsultacija pod lažnim izgovorima. "Samo shvatanje rastućih regionalnih bezbednosnih rizika zbog prekinutog dijaloga nateralo ih je da se vrate na posao u prethodnom formatu. Nadamo se da ubuduće na dinamiku sastanaka i dnevni red razgovora neće uticati politički situacija", navela je ona.  
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.