Rusija očekuje objašnjenje od Bugarske

Izvor: RTS, 14.Feb.2010, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija očekuje objašnjenje od Bugarske

Moskva traži detaljno objašnjenje od Sofije u vezi sa namerom da se u Bugarskoj razmeste delovi američkog antiraketnog štita, izjavio Sergej Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da očekuje detaljna objašnjenja od Bugarske povodom njenih namera da na svojoj teritoriji razmesti delove američkog raketnog odbrambenog sistema.

"Mi smo se već obratili našem američkom partneru, kako da ovo shvatimo i zašto je posle "rumunskog iznenađenja" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sledilo "bugarsko iznenađenje", rekao je Lavrov prilikom posete Nikaragvi.

Lavrov je dodao da još ne može ništa detaljnije da kaže o tome jer je Moskva tek juče dobila obaveštenje od bugarskog premijera Bojka Borisova.

Šef ruske diplomatije je naveo da je ruskoj strani objašnjeno da je ovde isključivo reč o realizaciji izmenjenog američkog plana protivraketne odbrane u Evropi, preneo je Itar-Tas.

Američki predsednik Barak Obama je prethodno objavio da SAD odustaju od planova o razmeštanju protivraketne odbrane u trećoj zoni i da se ovo odnosi isključivo na rakete kratkog i srednjeg dometa, i da ne bi trebalo da se smatra štetno po ruske strateške snage.

Šef ruske diplomatije je podsetio na dogovor između ruskog i američkog predsednika o zajedničkoj analizi opasnosti i rizika od širenja raketnog oružja koji se već primenjuje.

Ministar Lavrov se tom prilikom osvrnuo i na novi rusko-američki sporazum o smanjenju nuklearnog ofanzivnog oružja i istakao da novi START sporazum može biti postignut jedino na osnovu pariteta, koji ni jednoj od strana neće dati prednost.

Lavrov je naveo da rad na tom sporazumu dobro napreduje, da je završeno oko 97 odsto posla, i da će vrlo uskoro biti završen.

Stari sporazum START je istekao u decembru, ali ostao je na snazi dok ga ne bude zamenio novi sporazum.

Povodom stanja na Bliskom istoku, Lavrov je kazao da Rusija predlaže, zbog alarmantne tamošnje situacije, hitan sastanak "kvarteta za Bliski istok" (EU, UN, Rusija i SAD).

Lavrov je, povodom posete Kubi, istakao topao doček koji su mu priredili Fidel i Raul Kastro i istakao da je razgovarao o jačanju rusko-kubanskog partnerstva koje je strateške prirode.

Šef ruske diplomatije je dodao da mu je potvrđeno da se bivši kubanski lider Fidel Kastro dobro oseća i da prati stanje na Kubi, u regionu i svetu i da kubanski rukovodioci redovno komuniciraju sa njim.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija očekuje detaljna objašnjenja od Bugarske

Izvor: SrbijaNet.rs, 14.Feb.2010

Rusija očekuje detaljna objašnjenja od Bugarske povodom njenih namera da na svojoj teritoriji razmesti delove američkog raketnog odbranbenog sistema, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u nikaragvanskoj prestonici Managvi, gde je stigao u jednodnevnu posetu. "Mi smo se...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Objašnjenje Bugarske?

Izvor: Večernje novosti, 14.Feb.2010

Rusija očekuje detaljna objašnjenja od Bugarske povodom njenih namera da na svojoj teritoriji razmesti delove američkog raketnog odbrambenog sistema, izjavio je u nedelju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

Nastavak na Večernje novosti...

Rusija: Bugarska da objasni ideju o štitu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2010, 02:21

MANAGVA - Rusija očekuje detaljna objašnjenja od Bugarske povodom njenih namera da na svojoj teritoriji razmesti delove američkog raketnog odbrambenog sistema, izjavio je juče ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u nikaragvanskoj prestonici Managvi, gde je stigao u jednodnevnu posetu..."Mi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Lavrov: Detaljno nam objasnite "bugarsko iznenađenje"

Izvor: Glas javnosti, 15.Feb.2010

MANAGVA - Rusija očekuje detaljna objašnjenja od Bugarske povodom njenih namera da na svojoj teritoriji razmesti delove američkog raketnog odbranbenog sistema, izjavio je juče ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u jednodnevnoj poseti nikaragvanskoj prestonici Managvi...- Mi smo se već...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.