Lavrov očekuje od  Bugarske objašnjenja o štituke

Izvor: Blic, 15.Feb.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov očekuje od Bugarske objašnjenja o štituke

Nakon Rumunije, za učešće u redefinisanom američkom planu protivraketne odbrane sada je zainteresovana i Bugarska, što je za Moskvu došlo kao nemilo iznenađenje. Sergej Lavrov, ruski ministar inostranih poslova, poručuje da njegova zemlja „čeka objašnjenja koja su joj obećana“, pre svega od „američkih partnera u Vašingonu“, ali i od Bugarske.

„Mi smo se već obratili našem američkom partneru, kako da ovo shvatimo i zašto je posle 'rumunskog iznenađenja’ >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << usledilo 'bugarsko iznenađenje’", izjavio je Lavrov dok je leteo u posetu Kubi i Nikaragvi. Ministar je dodao da još ne može ništa detaljnije da kaže jer je Moskva tek dobila obaveštenje od Bojka Borisova, bugarskog premijera. Lavrov je naveo da rusku stranu uveravaju da je isključivo reč o realizaciji modifikovanog američkog plana protivraketne odbrane u Evropi.

Dok NATO tvrdi da nije pretnja za Rusiju, Lavrov kaže da ne razume kako bi širenje Alijanse moglo da doprinese njenoj bezbednosti, niti kako bi baze NATO i stacioniranje protivraketne odbrane u Bugarskoj i Rumuniji mogli da budu u ruskom interesu.

Izjave Lavrova usledile su nakon što se u petak bugarski premijer izjasnio za učešće svoje zemlje u novom američkom sistemu raketne odbrane u Evropi. On je najavio da to pitanje namerava da usaglasi s Evropskom komisijom, dok će definitivnu odluku doneti parlament. Borisov je, međutim, istakao da Bugarska treba da pokaže solidarnost sa SAD i da se kao članica NATO brine o očuvanju zajedničke bezbednosti.

Džejms Vorlik, američki ambasador u Bugarskoj čija je supruga Meri Vorlik ambasadorka SAD u Beogradu, nagovestio je da su pregovori o štitu već započeli.

Vorlik je na predavanju u Vašingtonu izjavio da je njegova zemlja otvorena za pregovore sa Sofijom o tom pitanju, dok je bojazni Rusije vezane za sistem raketne odbrane odbacio ponavljajući reči predsednika Obame da Amerika želi „jaku, mirnu i prosperitetnu Rusiju" i dodajući da „SAD neće od bugarske vlade i naroda tražiti da biraju između Moskve i Vašingtona".

SAD već imaju u Bugarskoj četiri vojne baze. Bugarska je članica NATO od 2004. i važi za jednog od najbližih saveznika Vašingtona u jugoistočnoj Evropi.

Vašington je u septembru napustio plan za stacioniranje protivraketne odbrane u Češkoj i Poljskoj - koji je Rusiju takođe ljutio - ali Obamina administracija je u međuvremenu počela pregovore sa zemljama u kojima bi protivraketna odbrana mogla da bude stacionirana u okviru novog, redefinisanog plana.

O problemima nove koncepcije raketnog štita SAD Lavrov je govorio i na nedavno održanoj 46. konferenciji o bezbednosti u Minhenu. On je naglasio da je kraj hladnog rata pružio mogućnost da glavna bezbednosna organizacija u Evropi postane OEBS, ali da je ta mogućnost propuštena zbog širenja NATO na istok.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.