Rusija oborila kamatu, rublja slabi

Izvor: GdeInvestirati.com, 30.Jan.2015, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija oborila kamatu, rublja slabi

MOSKVA - Centralna banka Rusije smanjila je ključnu kamatu za dva procentna poena, na 15 odsto.

Prethodnih meseci centralna banka je podizala kamatu kako bi podržala rublju i tako pomogla ruskoj ekonomiji.

Na vest o smanjenju referentne kamate vrednost ruske valute pala je za 1,6 odsto i sada se za dolar dobija 69,8 rubalja.

Više kamate trebalo je da pomognu nacionalnoj valuti ali >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << su nepovoljno delovale na ekonomski rast jer su poskupele zajmove.

Krajem prošle godine centralna banka Rusije povećala je ključnu kamatu na 17 odsto u nastojanju da zauzda devalvaciju rublje koja je izgubila više od polovine na vrednosti.

Centralna banka je vraćanje kamate na 15 odsto obrazložila činjenicom da su rizici od ekonomskog usporavanja sada veći od bojazni od inflacione spirale.

Ekonomija Rusije pod velikim je pritiskom niskih cena energenata i sankcija Zapada.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.