Rusija obnavlja ukrajinski gasovod

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2009, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija obnavlja ukrajinski gasovod

MOSKVA/KIJEV - Ukrajinska premijerka Julija Timošenko izjavila je sinoć da je sa predsednikom ruske vlade Vladimirom Putinom postigla dogovor o učešću Moskve u obnovi ukrajinskog gasno - transportnog sistema (GTS).

"Mi smo se sporazumeli o partnerskim odnosima u obnovi ukrajinskog GTS - a i smatramo da je taj problem sada rešen", kazala je Timošenkova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neposredno nakon telefonskog razgovora sa Putinom.

Moskovska elektronska glasila danas podsećaju da je Ukrajina 23. marta potpisala u Briselu sa Evropskom unijom (EU) Deklaraciju o obnovi svog GTS - a bez učešća Rusije koja je najveći izvoznik gasa u Evropu.

Ukrajina se obavezala, prema tom dokumentu, da liberalizuje svoje tržište prirodnog gasa i dozvoli nezavisnim kompanijama pristup skladištima te sirovine.

EU bi trebalo, na osnovu Deklaracije, da odobri Ukrajini dve i po milijarde dolara za rekonstrukciju GTS - a . Odmah posle potpisivanja dokumenta čelni ruski političari su žestoko protestovali što Moskva nije učestvovala u tom aranžmanu.

Putin je neposredno nakon potpisivanja pomenute Deklaracije upozorio na mogućnost da Moskva ponovo razmotri i možda suštinski promeni svoje odnose sa EU.

"Ukoliko interesi Rusije budu ignorisani mi ćemo tada biti prinuđeni da ponovo razmotrimo principe na kojima se zasnivaju naši odnosi sa EU", rekao je Putin.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je istovremeno najavio da će njegova zemlja odložiti međuvladine konsultacije sa Ukrajinom sve do se "ne raščisti pitanje gasne Deklaracije."

Pre potpisivanja tog dokumenta Rusija je izrazila želju da učestvuje u modernizaciji ukrajinskog GTS - a. Ranije je Moskva predlagala da se obavi privatizacija ukrajinskih cevovoda za transport ruskog gasa u Evropu.

Sekretarijat ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka je početkom ove godine saopštio da ukrajinski GTS vredi oko 25 milijardi dolara, ali da Kijev neće prodati svoje cevovode za prenos gasa inostranim ili privatnim investitorima.

Rusija i Ukrajina su početkom ove godine vodile tronedeljni gasni rat, usled nespremnosti Kijeva da prihvati novu, veću, cenu za isporučeni ruski gas.

Zbog tog spora mnoge zemlje istočne i srednje Evrope ostale su bez ruskog gasa, a konflikt je rešen tek kad je Ukrajina, zbog pritiska EU, pristala da plaća ruski gas po "kompromisnoj ceni".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.