Rusija najavljuje veto na francusku rezoluciju, predlaže svoju

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija najavljuje veto na francusku rezoluciju, predlaže svoju

Rusija je predložila Savetu bezbednosti UN svoju rezoluciju o Alepu, prema kojoj bi za slanje posmatrača UN u taj grad bilo potrebno odobrenje sirijske vlade. Vitalij Čurkin francuski predlog nazvao katastrofalnim.
Ruski ambasador Vitalij Čurkin rekao je pred večerašnju zatvorenu sednicu Saveta bezbednosti da će staviti veto na rezoluciju koju je predložila Francuska, ukoliko ona ne bude >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izmenjena, prenosi AP.

U nacrtu rezolucije koji je podnela Francuska poziva se generalni sekretar UN Ban Kimun da odmah rasporedi posmatrače koji bi pratili evakuaciju civila iz opkoljenih delova Alepa i da li se poštuje međunarodno pravo.
Čurkin je rekao da bi slanje posmatrača da lutaju po ruševinama Alepa bilo poziv na katastrofu.
U ruskom nacrtu se isključuju bilo kakvi posmatrači UN tokom evakuacije civila iz Alepa.
Nacrtom rezolucije generalni sekretar UN se poziva da osigura bezbednost i druge aranžmane u "koordinaciji sa zainteresovanim stranama", uključujući sirijsku vladu koja sada kontroliše istočni deo Alepa kako bi se osoblju UN omogućilo da "prati uslove u kojima se nalaze civili koji ostanu u Alepu u svetlu međunarodnog humanitarnog zakona".
Diplomatski izvori rekli su za AP da članice Saveta bezbednosti sada razgovaraju da li je moguće spojiti ova dva teksta.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovor Rusije i Francuske oko posmatrača UN u Alepu

Izvor: N1 televizija, 18.Dec.2016

Rusija i Francuska su saopštile da su uspele da se nađu kompromis oko UN rezolucije koja predviđa da se pošalju UN posmatrači u istočni Alepo, kako bi se osigurala sigurna evakuacija i dostavljanje humanitarne pomoći, prenosi AP...Ambasador Francuske u UN Fransoa Delatre je rekao da posle tri...

Nastavak na N1 televizija...

Savet bezbednosti UN postigao dogovor o Alepu, glasanje u ponedeljak

Izvor: RTS, 18.Dec.2016

Članice Saveta bezbednosti UN postigle su dogovor o nacrtu rezolucije o posmatračima u Alepu, nakon što je Francuska uzela u obzir primedbe Rusije, a glasanje je zakazano za 19. decembar, javljaju agencije. . "Očekujemo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.