Savet bezbednosti UN postigao dogovor o Alepu, glasanje u ponedeljak

Članice Saveta bezbednosti UN postigle su dogovor o nacrtu rezolucije o posmatračima u Alepu, nakon što je Francuska uzela u obzir primedbe Rusije, a glasanje je zakazano za 19. decembar, javljaju agencije.

"Očekujemo da će glasanje sutra ujutro o tom tekstu biti jednoglasno", izjavila je ambasadorka SAD pri UN Samanta Pauer, naveo je AFP.

Pauerova je izjavila da će glasanje o nacrtu rezolucije o posmatračima u Alepu omogućiti brzo slanje više od 100 predstavnika UN, koji će na terenu pratiti evakuaciju iz Alepa.

Istakla je da je bilo "mnogo, mnogo izveštaja o tome da su ljudi izvlačeni iz autobusa i da su zatim nestajali, a da se ne zna da li su regrutovani, odvedeni u sobe za mučenje ili ubijeni", prenosi AP.

Naglašava da UN ne zna činjenice jer nije tamo, ali da će ukoliko budu poslati posmatrači biti sprečeni "najgori incidenti".

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin rekao je da misli da imaju dobar tekst.

"Dogovorili smo se da glasanje bude ujutro", izjavio je Čurkin posle tri sata pregovora o kompromisnom rešenju za nacrt rezolucije, preneo je Rojters.

Prethodno je Francuska podnela nacrt rezolucije u kome se generalni sekretar UN Ban Kimun poziva da odmah rasporedi posmatrače koji bi pratili evakuaciju civila iz opkoljenih delova Alepa i da li se poštuje međunarodno pravo.

Rusija je, međutim, najavila da će staviti veto na taj nacrt ukoliko ne bude izmenjen i podnela svoj nacrt, prema kome bi za slanje posmatrača UN u taj grad bilo potrebno odobrenje sirijske vlade.

Čurkin je dolazeći na zatvorenu sednicu UN rekao da bi slanje posmatrača da "lutaju po ruševinama Alepa" bilo poziv na katastrofu.

U ruskom nacrtu su bili isključeni bilo kakvi posmatrači UN tokom evakuacije civila iz Alepa.

Nacrtom rezolucije koji su predložili Rusi, generalni sekretar UN se poziva da osigura bezbednost i druge aranžmane u "koordinaciji sa zainteresovanim stranama", uključujući sirijsku vladu koja sada kontroliše istočni deo Alepa kako bi se osoblju UN omogućilo da "prati uslove u kojima se nalaze civili koji ostanu u Alepu u svetlu međunarodnog humanitarnog zakona".

Diplomatski izvori su tokom sednice AP-u rekli da članice Saveta bezbednosti razgovaraju da li je moguće spojiti ova dva teksta i posle tročasovnih pregovora taj dogovor je postignut.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије