Rusija i SAD na pragu sprečavanja sajber rata

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2012, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i SAD na pragu sprečavanja sajber rata

11.05.2012. -

Moskva i Vašington aktivno razmatraju otvaranje kanala za hitnu vezu radi sprečavanja sajber rata. Ovu informaciju objavile su novine The Washington Post pozivajući se na izvore u administraciji SAD. Po informacijama izdanja, strane su već odobrile veći dao odredaba sporazuma, a potpisivanje može biti realizovano u toku narednih nedelja.

Sad će u slučaju sajber napada na nacionalne kompjuterske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << mreže Rusije i SAD moći da se povežu kanalom za hitne veze i da saopšte da nemaju veze s napadom. Ovaj sporazum stručnjaci porede s kanalom za vezu između SAD i SSSR, koji je otvoren 1988. godine za smanjenje rizika od nuklearnog napada. Po mišljenju rukovodioca istraživačkog centra Kaspersky Lab Sergeja Novikova, početak dijaloga između Moskve i Vašingtona svedoči o aktuelnosti ove teme.

To što je između dve države započet dijalog, - predstavlja veliki uspeh. Što više budu sarađivale, biće bolja situacija. Setite se STUXNET, Duqu. Sajber bezbednost je ozbiljan problem, i to ne samo za pojedinca, već za bezbednost čitave države. To više nije šala. To više nisu hakeri koji mogu da ukradu lozinku ili stranicu u socijalnoj mreži, ovde se već radi o poremećaju rada čitave infrastrukture. Ipak, za početak Rusija i SAD treba da potpišu ovaj ugovor. Najteže je dogovoriti se.

Virus STUXNET je 2010. godine izbacio iz stroja kompjuterske infrastrukture iranskih industrijskih i nuklearnih centara i doveo je u opasnost čitav iranski atomski program. Godinu dana nakon neutralizacije virusa, u oktobru 2011. godine, počele su da se šire glasine o tome da se pojavio novi virus sličan STUXNET, pod nazivom Duqu. Po mišljenju Gordona Hona, američkog stručnjaka Programa za proučavanje terorizma na Monterejskom institutu za međunarodna istraživanja, ovakvi virusi predstavljaju opasnost 21. veka i krajnje je važno da im svetske države zajednički pruže otpor.

Pretnje po sajber bezbednost dostigle su nivo koji omogućava da se po stepenu opasnosti porede s pretnjama terorizma i ostalim pretnjama po bezbednost države. Potencijalno virusi tipa STUXNETmogu da oštete infrastrukturu i da nanesu ozbiljnu štetu čitavim zemljama. Država je najmanje otporna na probleme kojima upravljaju potencijalni zlonamernici. Zato je vrlo važno da specijalne službe iz celog sveta budu korak ispred sajber terirosta.

Po rečima Dejla Herspringa, profesora politikologije Univerziteta u Kanzasu, ukoliko Moskva i Vašington zaključe ovaj ugovor, Rusiji će on pomoći da se bori protiv unutrašnjih pretnji terorizma.

Napokon, ipak se nešto dobro desilo u rusko-američkim odnosima posle niza neuspeha u pregovorima o nuklearnom razoružanju i PRO. Treba istaći da je sporazum o sajber bezbednosti za SAD prvi na ovu temu s bilo kojom državom. S ruske strane, vrlo je verovatno da je to pokušaj borbe s domaćim terorizmom. Severnokavkaski teroristi aktivno koriste itnernet za vrbovanje i vođenje pregovora. To je još jedan važan detalj.

Po podacima The Washington Post, sporazum može biti potpisan već u toku narednih nedelja. Ukoliko ga Rusija i SAD potpišu, to će biti prvi sporazum o borbi protiv eventualnih sajber ratova.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/goulao/cc-by

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.