Rusija i SAD će navesti Asada da donese ispravnu odluku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Mar.2016, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i SAD će navesti Asada da donese "ispravnu odluku"

Rusija i Sjedinjene Države su se, na razgovorima u Moskvi, dogovorili iskoristiti svoj utjecaj na strane u sirijskom sukobu kako bi ih uvjerili da ubrzaju napore u nalaženju političkog rješenja.

Državni tajnik SAD-a John Kerry je nakon četiri sata dugog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izjavio da će Moskva i Washington u idućih nekoliko dana pokušati navesti sirijskog čelnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Bašara al-Asada da donese "ispravnu odluku" o potpunom prihvaćanju mirovnih razgovora.

Razgovori u Ženevi između predstavnika sirijske vlade i oporbe ne napreduju a Washington vjeruje da Moskva, bliska Asadova saveznica, može uvjeriti Damask da učini ustupke.

Rusija će sama reći što će učiniti kako bi pomogla Asadu da donese ispravnu odluku no danas smo se dogovorili da ćemo ubrzati napore da pomaknemo naprijed politički proces, rekao je Kerry na konferenciji za tisak nakon razgovora s Putinom.

Vjerujem da je Rusija u potpunosti angažirana na ovim naporima i svi ćemo pokušati navesti predsjednika Asada da idućih dana donese ispravnu odluku o uključivanju u politički proces koji bi rezultirao istinskom tranzicijom, rekao je Kerry.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za tisak s Kerryjem u svojim izjavama nije, međutim, rekao je li Rusija spremna izvršiti pritisak posebno na Asada.

On je samo rekao da će Rusija ohrabriti sve strane da prihvate načela razgovora u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Možda je najvažnija stvar u ovoj fazi da smo se dogovorili pojačati napore za uspostavu uvjeta potrebnih za politički proces, rekao je Lavrov.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Sirija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Rusija i Amerika složne: Ne raspravljati o Asadovoj sudbini

Izvor: Vesti-online.com, 25.Mar.2016

Agencija Interfaks prenela je da su se Sjedinjene Američke države složile sa ruskim stavom da o budućnosti sirijskog predsednika Bašara al Asada trenutno ne treba raspravljati...Kako je istakao zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, Rusija i Amerika su našle zajednički jezik...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.