Rusija i Indija potpisale nekoliko sporazuma o vojnoj saradnji

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2021, 10:25

Rusija i Indija potpisale nekoliko sporazuma o vojnoj saradnji

Moskva i Nju Delhi potpisali su nekoliko dokumenata o saradnji u vojnoj sferi, rekao je indijski ministar odbrane Rajnat Sing. U glavnom gradu republike vođeni su pregovori šefova vojnih resora dveju država. Sing ih je opisao kao produktivne, značajne i nagrađujuće. „Drago mi je što je potpisan niz sporazuma/ugovora/protokola o  vojnoj saradnji”, napisao je on na Tviteru nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom. On je istakao da Indija ceni svoje posebno i privilegovano strateško partnerstvo sa Rusijom. Moskva je takođe pozitivno ocenila rezultate sastanka. Prema Šojguovim rečima, dijalog daje ozbiljan doprinos obezbeđivanju globalne i regionalne bezbednosti. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je sa svoje strane izrazio mišljenje da će razgovori ojačati strateško partnerstvo dve zemlje. Sada Rusija i Indija imaju nekoliko bilateralnih projekata: univerzalni raketni sistem "BraMos", zajednički razvoj lovca pete generacije (FGFA), licenciranu proizvodnju aviona Su-30 i tenkova T-90. U martu 2019. partneri su otvorili fabriku jurišnih pušaka "Kalašnjikov" u indijskom gradu Korva. Indijska mornarica je danas opremljena ruskom opremom 80%, a Ratno vazduhoplovstvo  70%. Prema procenama stručnjaka, Rusija je za čitav period vojno-tehničke saradnje sa Indijom isporučila ovoj zemlji vojnu opremu vrednu više od 65 milijardi dolara. Moskva i Nju Delhi su u oktobru 2018. potpisali ugovor o isporuci pet pukova PVO sistema S-400 u vrednosti više od pet milijardi dolara. Najveći ugovori uključuju i prodaju četiri ruske fregate projekta 11356 po šemi „dva plus dva” i velike serije prenosnih PVO sistema "Igla".
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UOČI SAMITA PUTINA I MODIJA Indija i Rusija potpisale više sporazuma na planu odbrane

Izvor: Blic, 06.Dec.2021

Indija i Rusija potpisale su brojne sporazume i ugovore u vezi sa malim oružjem i saradnjom na polju odbrane, saopštio je indijski ministar odbrane Radžnat Sing.

Nastavak na Blic...

Indija i Rusija jačaju saradnju u oblasti odbrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2021

Indija i Rusija su potpisale niz sporazuma i ugovora o saradnji u oblasti malokalibarskog naoružanja i odbrane, objavio je danas indijski ministar odbrane Radžnat Sing na Tviteru..."Drago mi je što je potpisan niz sporazuma, ugovora i protokola koji se odnose na malokalibarsko oružje i vojnu saradnju",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.