Indija i Rusija potpisale niz sporazuma

Izvor: B92, 06.Dec.2021, 11:52

Indija i Rusija potpisale niz sporazuma

Indija i Rusija su potpisale niz sporazuma i ugovora o saradnji u oblasti malokalibarskog naoružanja i odbrane.

To je objavio danas indijski ministar odbrane Radžnat Sing na Tviteru.

"Drago mi je što je potpisan niz sporazuma, ugovora i protokola koji se odnose na malokalibarsko oružje i vojnu saradnju", navodi se u tvitu, a prenosi ruska agencija TASS.

Dalje se dodaje da Indija duboko ceni rusku snažnu podršku Indiji.

"Nadamo se da će naša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnja doneti mir, prosperitet i stabilnost za čitav region", napisao je Sing.

Indijski šef odbrane je ranije danas razgovarao sa svojim ruskim kolegom, generalom armije Sergejem Šojguom u NJu Delhiju, uoči početka rusko-indijskog samita.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da su SAD pokušale da spreče dogovor o indijskoj kupovini ruskih raketnih kompleksa S-400, ali da je Indija dokazala da je suverena zemlja i da će samostalno odlučivati od koga će kupovati oružje.

Lavrov je nakon sastanka u Nju Delhiju u formatu "dva plus dva", na kojem su učestvovali ministri odbrane i spoljnih poslova Indije i Rusije, ocenio da dogovor o kupovini S-400 ima veliki praktičan značaj za obezbeđivanje odbrambenih sposobnosti Indije, prenosi RIA Novosti.

"Videli smo pokušaje SAD da potkopaju ovu saradnju i nateraju Indiju da sledi naredbe Vašingtona i to kako SAD vide razvoj regiona. Ali naši indijski prijatelji su čvrsto i jasno rekli da su oni suverena zemlja i da će sami odlučivati čije će oružje kupovati i koje partnere će izabrati“, rekao je Lavrov.

Dodao je da odnosi Rusije i Indije imaju karakter privilegovanog strateškog partnerstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.