Rusija i Holandija oprečno o obaranju malezijskog aviona

Izvor: Politika, 13.Okt.2015, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Holandija oprečno o obaranju malezijskog aviona

Holnadski Odbor za bezbednost zaključio da je avion oboren raketom "buk" ruske prozvodnje koja je ispaljen sa teritorije istočne Ukrajine, koju drže pobunjenici - Moskva: avion oboren sa teritorije pod kontrolom Kijeva. - Bela kuća: holandski izveštaj - važan korak ka odgovornosti

 MOSKVA – Prema danas objavljenim rezultatima istrage ruskog koncerna „Almaz -Antej” za prozvodnju protivvazdušnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << raketnog sistema BUK, „Boing-777” kompanije „Malezija erlajnz” oboren je 17. jula 2014. godine nad Ukrajinom sa teritorije koju su tada kontrolisale ukrajinske snage bezbednosti, prenele su ruske agencije.

Na pres konferenciji u Moskvi predstavnici tog koncerna saopštili su rezultate sopstvene istrage, po kojima su u potpunosti opovrgnuti i zaključci holandske komisije o vrsti rakete kojom je mogao biti oboren avion.

U sprovedenim eksperimentima, potvrđena je verzija po kojoj je „Boing” oboren iz oblasti naselja Zaroščenskoje, rekao je čelnik „Almaz-Anteja” Jan Novikov, preneo je TAS S, dodajući da su ranije iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštili da je to mesto na dan nesreće bilo pod kontrolom ukrajinske vojske.

„Rezultati (drugog) eksperimenta u potpunosti opovrgavaju rezultate holandske komisije o vrsti i mestu lansiranja. Danas možemo nedvosmisleno da kažemo da ako je 'Boing' malezijske kompanije i oboren raketnim sistemom BUK, pogodila ga je raketa 9M38 sa strane Zaroščenskog”, rekao je Novikov.

Zaključci o okolnostima katastrofe „Boinga” Koncern je doneo na osnovu rezultata rada super-kompjutera, koji je simulirao 14 miliona kombinacija pogodaka letelice delovima rakete.

Simulacija koju je sproveo koncern pokazala je da pri lansiranju rakete na „Boing” iz sela Snježnoje u Donjeckoj oblasti, kako tvrdi međunarodna komisija, geleri rakete nisu mogli udariti motor i levo krilo, saopštio je savetnik glavnog konstruktora „Almaz-Anteja” Mihail Mališevski.

Ostaci olupine nalaze se u Holandiji (Foto Rojters)

„Na meti, koja simulira levi motor, nijedne rupe. Odnosno, pri dolasku rakete iz Snježnog, levi motor nije mogao da bude oštećen”, kazao je Mališevski.

On je rekao da po trodimenzionalnoj simulaciji lansiranja iz sela Zaroščenskog, najmanje 22 gelera mogla su da udare u levi motor.

Prema rečima Novikova, stručnjaci koncerna ustanovili su verovatnu lokaciju ispaljivanja rakete sa preciznošću do četiri kilometra.

Generalni direktor „Almaz-Anteja” rekao je da je razdaljina između Zaroščenskog i Snježnog znatna i da raketa nije mogla da bude ispaljena iz oblasti Snježnog, kako tvrdi međunarodna komisija.

Takođe, simuliranje lansiranja rakete iz Snježnog pokazalo je da bi bio oštećen desni bok i desno staklo kabine.

Prema rečima Mališevskog, analiza fotografije međunarodne komisije o istrazi pokazala je da je pogođena ne samo kabina, nego i krilo sa levim stabilizatorom.

„Na osnovu analiza svih elemenata, zaključili smo da je glavnina gelera bila duž trupa aviona. Krilo i deo levog stabilizatora su, takođe, oštećeni, a razmere oštećenja dozvoljavaju da se kaže da su izazvane gelerima rakete sistema BUK”, rekao je Mališevski.

Prema nalazima „Almaz-Anteja”, raketa je eksplodirala na više od 20 metara od levog motora.

Novikov je rekao da je pri paljbi mogla da bude iskorišćena raketa starijeg tipa nego što je nego što se ranije mislilo - 9M38, čiji udarni deo ne sadrži gelere oblika H grede, kako je predstavila međunarodna komisija.

„Potpuno je očigledno da, ako je 'Boing' oboren sistemom BUK, to je mogla da bude samo raketa 9M38, odnosno starija raketa od 9M38M1, koja nema gelere (specifičnog oblika)...Matematičko modelovanje koje je izveo koncern je apsolutno ispravno”, kazao je Novikov, dok je Mališevski naveo da udar gelera rakete 9M38M1 ostavlja karakterističnu rupu u obliku „leptira”, čega na „Boingu” nije bilo.

Prema tvrdnji Koncerna, proizvodnja raketa 9M38 od kojih je jedna pogodila malezijski „Boing” završena je još u Sovjetskom Savezu 1986. godine i posle toga je povučena iz naoružanja vojske Rusije.

„Odlukom glavnog konstruktora konačan i bezbedan rok za te rakete, uz uzimanje u obzir svih produžavanja, određen je na 25 godina (...) Posle tog roka njihova upotreba bila je zabranjena i rakete su povučene iz naoružanja ruske vojske”, rekao je Novikov.

Prilikom pada „Boinga-777” kompanije „Malezija erlajnz” (Malaysia Airlines) na istoku Ukrajine poginulo je svih 298 putnika i članova posade, državljani deset zemalja.

Vlasti Ukrajine i predstavnici DNR za obaranje aviona su otpuživali jedni druge.

Eksperimente je ruski koncern sproveo 31. jula i 7. oktobra, nakon što je holandska komisija odbila da prihvati rezultate prvog eksperimenta, i oba puta utvrđeni su isti rezultati.

U eksperimentu su korišćeni umesto Boinga Iljušin-86, sličan po konstrukciji, i raketa 9M38M1, po međunarodnoj verziji da je raketa pogodila letelicu posle 40 sekundi od ispaljivanja.

Holanska komisija je danas objavila svoj izveštaj (Foto Rojters)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Holandija pozvala Rusiju da sarađuje u istrazi

AMSTERDAM - Holandski pemijer Mark Rut pozvao je danas Rusiju da u potpunosti sarađuje u vezi sa krivičnom istragom o odgovornosti za obaranje malezijskog aviona na letu MH17 na istočnom Ukrajinom, kada je poginulo 298 ljudi.

Poziv je usledio po objavljivanju konačnog izveštaja Odbora za bezbednost o toj nesreći.Zaključeno je da je projektil sa BUK raketa, ruske prozvodnje, ispaljen sa teritorije istočne Ukrajine, koju drže pobunjenici, prenosi Rojters, dodajući da izveštaj nije utvrdio čija je krivica.

Tanjug

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Raketa eksplodirala ispred kokpita

HAG - Avion Malezijske aviokompanije na letu MH17 srušila je raketa zemlja-vazduh tipa BUK iznad istočne Ukrajine, saopštio je danas holandski Odbor za bezbednost predstavljajući rezultate zvanične istrage te nesreće. Avion „Malejžan erlajnsa” MH17 sa 298 ljudi srušen je 17. jula 2014. dok je preletao istočnu Ukrajinu gde su se bile u toku borbe između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih pobunjenika.

„Letilica MH17 se srušila posle detonacije bojeve glave izvan aviona na levoj strani kokpita”, rekao je direktor holandskog Odbora za bezbednost Tjibe Justra na konferenciji za štampu na kojoj su predstavljeni rezultati 15-omesečne istrage međunarodng tima koji je predvodila Holandija. ;

„Ta bojeva glava odgovara tipu raketa instaliranih na BUK raketnim sistemima zemlja-vazduh”, rekao je on.

Istraga je utvrdila da je raketa eksplodirala manje od jednog metra ispred kokpita, i da je ubila tri člana posade unutra i odlomila prednji deo aviona.

Istraga međutim nije utvrdila odakle je raketa ispaljena.

Holandski odbor je identifikovao površinu od 320 kvadratnih kilometara sa koje je, kako je navedeno, raketa koja je sušila aviona ispaljena. Odbor je odbio dalje da komentariše tačnu lokaciju sa koje je lansirana. Cela identifikovana teritorija je u to vreme bila u rukama pobunjenika.

Justra je rekao da su ukrajinske vlasti imale „dovoljno razloga” da potpuno zatvore vazdušni prostor u toj oblasti ali da „niko nije mislio” na moguću pretnju civilnim avionima. Fragmenti rakete nađeni u telima posade iz kokpita kao i tragovi farbe omogućili su istražiteljima da identifikuju raketu kao BUK, rekao je Jaustra. Holandski istražitelji su prikazali rekonstruisani prednji deo aviona na letu MH17. ; Kljun aviona, kokpit i biznis klasa Boinga 777 rekonstruisani su od delova letelice nađenih na mestu nesreće i prevezenih u vazdušnu bazu Gilze-Rijen u južnoj Holandiji.

Beta-AP

--------------------------------------------------------------------------

Bela kuća: holandski izveštaj - važan korak ka odgovornosti

VAŠINGTON - Izveštaj holandskog Odbor za bezbednost o padu aviona malezijske aviokompanije je „važan korak u naporima da se odgovorni za katastrofu pozovu na odgovornost”, saopštila je Bela kuća.

„SAD će u potpunosti podržati sve napore da se odgovorni izvedu pred lice pravde. Naš stav je nepromenjen - MH17 je oboren raketom zemlja-vazduh ispaljenom sa teritorije pod kontrolom separatista u istočnoj Ukrajini. Žrtve i njihovi najbliži ostali su u našim mislima i molitvama”, rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Ned Prajs, prenela je agencija Rojters.

Tanjug

---------------------------------------------------------------------------------

Malezija će krivično goniti one koji su oborili avion

KUALA LUMPUR - Malezija je danas obećala da će krivično goniti one, koji su oborili avion na letu MH17, pošto je holandski istražni tim saopštio da je avion oboren projektilom, koji je ispaljen sa teritorije ratom razorene istočne Ukrajine.

Kao deo zajedničkog istraživačkog tima, Malezija je i dalje ostala usmerena ka jednom cilju- odlučnoj akciji koja će dovesti do krivičnog gonjenja onih, koji su oborili avion, kazao je malezijski ministar saobraćaja Liou Tiong Lai.

Tanjug
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MOSKVA OTKRIVA: Avion Malezija erlajns oboren sa teritorije pod kontrolom Ukrajine

Izvor: Kurir, 13.Okt.2015

Avion Boing-777 oboren je raketnim sistemom BUK sa strane Zaroščenskog koji su držale ukrajinske snage bezbednosti...MOSKVA - Prema danas objavljenim rezultatima istrage ruskog koncerna "Almaz -Antej" za prozvodnju protivvazdušnog raketnog sistema BUK, "Boing-777" kompanije "Malezija erlajns" oboren...

Nastavak na Kurir...

Moskva: Avion MH17 oboren sa teritorije pod kontrolom Kijeva

Izvor: Blic, 13.Okt.2015

Prema danas objavljenim rezultatima istrage ruskog koncerna "Almaz -Antej" za prozvodnju protivvazdušnog raketnog sistema BUK, "Boing-777" kompanije "Malezija erlajnz" oboren je 17. jula 2014. godine nad Ukrajinom sa teritorije koju su tada kontrolisale ukrajinske snage bezbednosti, prenele su ruske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.