Rusija besplatno šalje đubriva Nigeriji — Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 31.Maj.2023, 01:21

Rusija besplatno šalje đubriva Nigeriji — Lavrov

 
Moskva namerava da u bliskoj budućnosti besplatno isporuči pošiljku ruskog đubriva Nigeriji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u utorak na konferenciji za novinare posle posete Burundiju.
„Prošlog septembra, predsednik [Vladimir] Putin je najavio da smo spremni da besplatno isporučimo afričkim zemljama 300.000 tona našeg đubriva, koja su sada ilegalno zaplenjena u lukama EU. Potpuno u skladu sa kolonijalnom praksom i navikama, rukovodstvo EU je blokiralo ovu inicijativu. Trebalo nam je 6 meseci da stigne bar prva pošiljka od 20.000 tona u Malavi, a nedavno je još jedna pošiljka slične količine đubriva isporučena u Keniju. Ista pošiljka bi uskoro trebalo da stigne i u Nigeriju“, izjavio je on. Sve ovo dolazi po cenu ogromnih napora Svetskog programa za hranu i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da „prevaziđu otvoreno rusofobičnu poziciju članica EU koje se protive bilo kakvim inicijativama koje će na ovaj ili onaj način pomoći zemljama u razvoju, ako je takvu pomoć obezbedila ruska strana“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.