Rusija: Razočarani smo reakcijom UN, ne ponavljajte grešku

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 23:58

Rusija: Razočarani smo reakcijom UN, ne ponavljajte grešku

Rusija je razočarana time što su UN ignorisale upozorenja Moskve o planovima Kijeva po pitanju Kahovske hidroelektrane.

Rusija se ujedno nada da Zapad neće dozvoliti kijevskom režimu da izazove katastrofu na nuklearnoj elektrani Zaporožje, izjavio je stalni predstavnik Rusije na sednici Saveta bezbednosti UN Vasilij Nebenzja.

"Želimo da verujemo da će zapadni sponzori kijevskog režima uspeti da urazume Kijev i da ne dozvole još jednu katastrofu koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi mogla da utiče na veliki deo Evrope. Već smo se svi ubedili u to da Vladimiru Zelenskom i njegovoj kliki uopšte nije stalo do Evrope", rekao je on.

Kada je reč o Kahovskoj hidroelektrani, Nebenzja je kazao da je Rusija krajnje razočarana reakcijom UN budući da je Moskva u više navrata upozoravala Zapad na planove Kijeva, između ostalog, i generalnog sekretara UN lično i to zvaničnim pismom koje je poslato još 21. oktobra prošle godine.

"Međutim, ništa tim povodom nije bilo učinjeno", dodao je.

Nebnzuja se dotakao i teme iranskih dronova rekavši da su sve optužbe da ih ruska vojska navodno koristi u zoni specijalne vojne operacije apsolutna laž.

"Kategorički odbacujemo sve optužbe da koristimo iranske dronove u Ukrajini. To su neosnovane pretpostavke i direktni pokušaji da se međunarodna zajednica dovede u zablutu", kazao je on.

Inače, pred početak sednice Saveta bezbednosti UN stalni predstavnici SAD, Ukrajine, Velike Britanije i Albanije objavili su zajedničku izjavu u kojoj su optužili Rusiju da koristi iranske dronove za napade na ukrajinske objekte, ali i da planira da izgradi fabriku za proizvodnju tih bespilotnih letelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.