Rusija: Ispitati slučaj Hodorkovski

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Ispitati slučaj Hodorkovski

Moskva -- Predsednik Rusije Dmitri Medvedev zatražio je od državnog tužioca da preispita "osnovanost" presude bivšem naftnom magnatu Mihailu Hodorkovskom.

Medvedev je naložio državnom tužiocu Juriju Čajki da do "1. aprila analizira legitimnost i osnovanost presuda" protiv 32 osobe među kojima su Hodorkovski i njegovi saradnik Platon Lebedev koji izdržavaju kaznu od 13 godina zatvora.

Odlazeći predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je time izašao u susret zahtevu opozicije koja je 20. februara Medvedevu predala listu osoba koje smatra političkim zatvorenicima.

Oslobađanje političkih zatvorenika bio je jedan od zahteva na velikim protestima opozicije u Moskvi posle parlamentarnih izbora 4. decembra.

Uhapšen 2003, Hodorkovski je na dva uzastopna suđenja osuđen na 13 godina zatvora zbog pranja novca i korupcije u aferi za koju mnogi posmatrači tvrde da je u stvari obračun aktuelne vlasti sa bisnismenom koji se opirao Kremlju, a finansirao opoziciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.