Rusija-Indija: saradnja sa akcentom na inovacije

Izvor: Vostok.rs, 21.Dec.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija-Indija: saradnja sa akcentom na inovacije

21.12.2010. - Robna razmena povećana za šest puta

Visoke tehnologije su u centru pažnje saradnje Moskve i Nju Delhija. „To je korisno za modernizaciju i ruske i indijske ekonomije" – izjavio je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev na konferenciji za novinare u Nju Delhiju.

Za poslednjih deset godina robna razmena između Rusije i Indije se povećala šest puta. I ne radi se o sirovinama. Rusija je jedan od najvećih izvoznika energenata, ali nije samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u tome jaka, rekao je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev:

U robnoj razmeni sa našim indijskim prijateljima više od 50% zauzimaju mašinsko-tehnički proizvodi, koji su po svojoj prirodi uvek inovacioni, koji se uvek razvijaju, inače ih jednostavno neće kupovati. To je veoma važno jer naša saradnja je već sada inovacionog karaktera. Upravo je potpisan kompleksni program saradnje u oblasti nauke, tehnike i inovacija za period do 2020. godine. Potpisan je solidan paket dokumenata, koji obuhvata rusko-indijsku saradnju u oblasti visokih tehnologija. To je i satelitska navigacija, biotehnologija, i farmakologija.

Kao primer visokotehnološke saradnje dve zemlje navedena je atomska energetika. Za indijsko energetsko tržište sada se vodi prava borba. Nedavno su potpisali ugovore sa Indijcima za izgradnju atomskih centrala SAD i Francuska, koji sada pripremaju svoje projekte. Ali u to vreme ruski stručnjaci završavaju izgradnju dva prva reaktora u Kudankulamu na jugu Indije. Osim toga, Rusija je dobila još jedno gradilište kod Kalkute. Ubrzo će biti određeno i treće mesto za atomsku električnu centralu. Ruski stručnjaci će ukupno podići u Indiji 18 reaktora, rekao je generalni direktor državne korporacije „Rosatom" Sergej Kirijenko, naglasivši da se na tome ne završava saradnja Rusije i Indije u atomskoj grani:

Danas smo potpisali memorandum o širenju naučno-tehničke saradnje. Radi se o sledećoj generaciji reaktora na brze neutrone. Rusija i Indija imaju ozbiljan rad u toj sferi.

U celini Moskva i Nju Delhi su usaglasili kompleksni program saradnje u nauci i tehnici do 2020 godine. Partneri će na primer zajedno raditi na stvaranju indijske verzije lovca pete generacije i vojno-transportnih aviona. Radi se na pitanju zajedničkog korišćenja sistema Glonass. Indija će biti prva strana zemlja koja će se priključiti tom sistemu i učestvovati u proizvodnji aparata koji će primati satelitski signal. Danas su potpisani i sporazumi u farmakologiji i u oblasti kompjuterske tehnologije. U ovim granama Indija je jedan od svetskih lidera. To iskustvo će biti veoma korisno za Rusiju, rekao je predsednik Fonda „Skolkovo" Viktor Vekseljberg:

Danas smo potpisali sporazum sa TATA-Grup, jednim od najvećih udruženja industrijskih kompanija koje pokriva široku sferu delatnosti. Pre svega u onim oblastima o kojima su govorili na vrhu. To su biotehnologije, farmakologija, kompjuterski sistemi. Dogovorili smo se da će kompanije koje ulaze u TATA-Grup doći u Rusiju u okviru projekta „Skolkovo".

O inovacionom gradu koji se podiže u blizini Moskve najverovatnije će se govoriti na susretu Medvedeva i studenata tehničkog univerziteta u Mumbaju, u koji će ruski predsednik doleteti sutra.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.