Rusi više ne praštaju: Tužba Kijevu

Izvor: B92, 17.Feb.2016, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi više ne praštaju: Tužba Kijevu

Moskva -- Moskva je tužila Kijev jer Ukrajina nije uspela da joj vrati dug od tri milijarde dolara koji je zvanična Moskva kupila od Ukrajine u decembru.

Prema rečima ruskog ministra finansija Antona Siluanova, tužba je podneta nakon više neuspešnih pokušaja da se podstakne Ukrajina na razgovor o restrukturiranju duga, dodajući da Ukrajina nije spremna za iskrene pregovore o izmirivanju duga. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Moskva želi da Kijev prizna dug kao suveren sa uslovima restrukturiranja koji su bolji od onih koje je Ukrajina predložila svojim privatnim kreditorima, piše Raša tudej.

"Rusko ministarstvo finansija je Visokom sudu pravde u Londonu podnelo tužbu protiv Ukrajine kako bi naplatilo dug u nominalnom iznosu tri milijarde dolara i sudske troškove Ruske Federacije", rekao je Siluanov.

Siluanov je uveren da će sud u Londonu biti otvoren i nepristrasan.

"Mislim da će rasprava u engleskom sudu biti otvorena i transparentna, a zaštita prava Ruske federacije, kao i prava kreditora će biti zaštićena uz nepristrasnost i autoritativnost suda koji će razmotriti spor između dve suverene države u vezi sa dugom na evroobveznice“, rekao je on.

Ukrajina je trebalo da plati Moskvi dug po osnovu ukrajinskih obveznica koje su na naplatu dospele 21. decembra prošle godine. Rusija je taj rok produžila do 31. decembra, ali dug ni tada nije izmiren.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusi izgubili strpljenje: Tužba Kijevu

Izvor: Capital.ba, 17.Feb.2016

MOSKVA, Moskva planira da tuži Kijev jer Ukrajina nije uspjela da joj vrati dug od tri milijarde dolara duga koji je zvanična Moskva kupila od Ukrajine u decembru. Prema riječima ruskog ministra finansija Antona Siluanova, tužba je podnijeta nakon više neuspješnih pokušaja da se podstakne Ukrajina...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.