Rusi osudili Šarli ebdo: Ako su to zapadne vrednosti...

Izvor: B92, 29.Dec.2016, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi osudili Šarli ebdo: Ako su to zapadne vrednosti...

Moskva -- Ruska vojska osudila je karikature o padu ruskog vojnog aviona objavljene u francuskom satiričnom nedeljniku Šarli ebdo.

Ministarstvo odbrane je prokomentarisalo karikaturu kao “loše napravljenu grozotu”.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je u sredu uveče da je "ponižavajuće za normalnu osobu da čak prida pažnju takvoj loše napravljenoj grozoti", prenosi TAS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ako je takva, usuđujem se da kažem 'umešnost' prava manifestacija 'zapadnih vrednosti', onda su oni koji ih podržavaju osuđeni na neuspeh, bar na samoću u budućnosti", rekao je Konašenkov.

Nedeljnik "Šarli ebdo" je u poslednjem broju ove godine objavio karikature povezane s avionskom nesrećom u kojoj je poginulo 92 putnika i člana posade, uključujući članove čuvenog hora ruskih vojnih snaga Ansambl "Aleksandrov", kao i o ubistvu ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova.

Na jednoj od karikatura nacrtan je pevač koji viče "aaaa" dok avion pada, uz opis "Repertoar Hora Crvene armije se proširuje", dok se na drugoj karikaturi izražava podrugljivo žaljenje šzato to predsednik Rusije Vladimir Putin nije bio u avionu.

To nije prvi put da je "Šarli ebdo" objavio kontroverzne karikature povezane s Rusijom. Pad ruskog aviona u Egiptu u novembru 2014, kada su poginula 224 čoveka, takođe je bila tema navodno satiričnih karikatura francuskog magazina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.