Rusi investiraju 550 miliona u NIS

Izvor: Glas javnosti, 23.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi investiraju 550 miliona u NIS

BEOGRAD - Dušan Bajatović, član srpskog pregovaračkog tima za realizaciju energetskog sporazuma sa Rusijom, juče je potvrdio da su završeni pregovori o prodaji NIS-a. Potpisivanje se očekuje u sredu, 24. decembra u Moskvi. U okviru pregovora koji su završeni preksinoć, Rusi su prihvatili predlog srpske strane kada je reč o investicijama i socijalnom programu. Ruski „Gaspromnjeft“ se saglasio da investira više od 550 miliona evra u NIS do 2012. godine, bez obzira na eventualne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << posledice svetske finansijske krize.

Paraf na dokumenta

Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu energetike Srbije, izjavio je da će u toku jučerašnjeg dana biti parafiran ugovor o prodaji 51 odsto kapitala NIS-a Rusima za 400 miliona evra.

- Sva dokumenta iz energetskog sporazuma do kraja ove nedelje na najvišem državnom nivou potpisaće Boris Tadić i Dimitrije Medvedjev u Moskvi - istakao je Mrakić.

Ugovor je parafiran kasno popodne na način kako to predviđa međudržavni ugovor koji su potpisali Srbija i Rusija. Povodom toga, Dušan Bajatović je izjavio da će Vlada Srbije doneti konačnu odluku o ugovoru o prodaji NIS-a kao i ranije parafiranih sporazuma o „Južnom toku“ i „Banatskom Dvoru“. Kako Bajatović tvrdi, tek posle potvrde Vlade biće moguće potpisivanje sva tri ugovora.

S obzirom na to da Vlada Srbije u svom vlasništvu ima 49 odsto vlasništva u NIS-u, njeni predstavnici će naći svoje mesto u upravnom i nadzornom odboru kompanije, kao što će i pojedina menadžerska mesta pripasti srpskoj strani, ali se još uvek pouzdano ne zna o kojim je funkcijama reč.

Vlade Srbije i Rusije potpisale su 25. januara u Moskvi energetski sporazum kojim je predviđena prodaja 51 odsto kapitala NIS-a ruskoj državnoj energetskoj kompaniji „Gasprom“ za 400 miliona evra, izgradnja magistralnog gasovoda „Južni tok“ kroz Srbiju i završetak podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor“.

„Gasprom“ će ispuniti obaveze

Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora „Gasproma“, tokom posete Beogradu početkom decembra precizirao je tada da će „Južni tok“ biti u funkciji do kraja 2015. godine i da će kapacitet tog gasovoda kroz Srbiju biti najmanje 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Vlada Srbije i „Gasprom“ su oformili i pregovaračke timove koji je trebalo da usaglase detalje oko potpisivanja ugovora za realizaciju energetskog sporazuma.

Mlađan Dinkić, šef radne grupe vlade, i članovi srpskog pregovaračkog tima napustili su to telo prošle nedelje jer su smatrali da nisu obezbeđene dovoljne garancije da će, pored prodaje NIS-a, Rusi ostvariti i ostale obaveze iz sporazuma. Ipak, Aleksandar Medvedjev, zamenik predsednika Upravnog odbora „Gasproma“, opovrgao je te tvrdnje.

Prodaja NIS-a i drugih resursa Srbije se nameće kao neminovni ekonomski, politički i pravni proces. U zamršenoj ugovaračkoj i finansijskoj gimnastici u vidu bajki o olakšicama, kreditima, subvencijama i sličnim sadržajima optimističkih «vizija», istina ostaje u izmaglicama tobožnjeg uspeha prolaznih namesničkih vlada. Nametnuta rasprava i podele oko «naklonosti» Istoku ili Zapadu, ostavlja bez odgovora pitanje opravdanosti same prodaje tako značajnog resursa bilo kome, kao i perspektive zemlje koja pristaje na status žrtve globalnog super-kolonijalnog sistema. Dok se obični smrtnici iscrpljuju u raspravi – zašto Rusima a ne Amerikancima, prosečan pojedinac nije u stanju da uoči veličinu i dramatiku propadanja zemlje u kojoj provizija postaje samo drugo ime za korupciju. Niko od aktuelnih analitičara i komentatora i ne dotiče pitanje postepenog uništavanja svakog oslonca nacionalne ekonomije i stabilnosti zemlje, a u korist profita multinacionalnih korporacija. Umesto nametnute rasprave o pitanju: Da li treba Srbija da stoji na ruskoj ili američkoj nozi, bilo bi umesnije razmišljati o mogućnosti da ostanemo na svojim nogama!? Ako to već nije moguće, onda sigurno nije moguće ni stajanje na jednoj – američkoj nozi. Kada se proda i poslednje parče prirodnih resursa, muke i znoja ovog naroda, vlastodršcima predstoji prodaja samog naroda, ukoliko to već ne radimo, istina selektivno i stidljivo. Na prodaju su za sada samo oni koji su učestvovali u organizovanju odbrane zemlje. Njihovi progoni, patnje robijanja i smrti, treba da budu opomena i primer svakoj pomisli da se čuva i brani nezavisnost i sloboda zemlje. Ratko Krsmanović

Ratko,

Sa ovom zalopojkom si zakasnio bar osam godina, i ne samo da si zakasnio, nego si pobrkao loncice. Ovim energetskim sporazumom se ne prodaju nakakvi prirodni resursi vec trgovinske organizacije NISa (i sta ce rusima Srpski resursi, oni ih imaju bar 1000 puta vise).

Prorodni resursi i strateske industrijske grane su davno poklonjene Zapadnjacim smradovima a provizuje su preuzeli zuti izdajnici a najvise Dinkic, Labus i ostala G17 bagra.

Mnogo ljudi sada odjednom pocelo da komponuje zalopojke a pre osam godina, kad se stvarno unistavala domaca privreda, poklanjala prirodna bogatstva i rasturale domace banke od vas nije bilo ni traga ni glasa a evo sad isplivavate na povrsinu.

Meni se cini da se prodaju i prirodni resursi, a ne samo trgovinski lanac, jer Rusi dobijaju pravo na naftne izvore i sve buduce izvore koje budu nasli u Srbiji.

Poštovani Deki,

Pre osam godina sam lišen prava na rad kao i mnogi drugi koji su bili, ili predstavljali nepodonne likove sa stanovišta ukusa ovdašnjih NATO-namesnika u vidu DOS-a. Obračun sa poilitičkim i ideološki prepoznatljivim protivnicima je bio daleko svirepiji od onog koji je kasnije usledio u okviru tzv. akcije "Sablja", a o kojoj je javnost zbog širine mnogo bolje obaveštena.

U pozadini svega (Globalni tutor sa svojom strategijom novog superkolonijalnog poretka) stoje, nažalost duboki ekonomski interesi, odnosno profit, provizije, moć,... O svemu tome možete pročitati na nekim od sajtova: http://dzonson.wordpress.com/

Ostalo / Others

http://www.vidovdan.org/

http://www.dragas.biz/

http://ljubodragsimonovic.wordpress.com/

http://nekreditni-novac.smirkingwhale.com/

http://non-credit-money.smirkingwhale.com/

Svaka cast na komentaru

Dekijev komentar je odlican. Ja bih samo da dodam da sumnjam u to sto su govorili ovi iz G17 i pojedini novinari koji su plasirali te njihove lazi da je u poslednje vreme bilo dovedeno u pitanje rusko ulaganje u NIS u iznosu od 550.-miliona evra. Mislim da je to bila Dinkiceva izmisljotina i poslednji pokusaj da spreci gasni sporazum sa Rusijom. Ocigledno da je imao strahovito veliki interes za to, ali fala Bogu da nije uspeo da uradi ono sto je uradio sa Borom i sa JAT-om. Vidim da se polako sleze stvar oko lopovluka G17 i to je ono sto mi unistava i poslednju nadu da ce se Srbija obracunati sa korupcijom i lopovlucima. Ocigledno je da se sada sve to zataskava radi neke skupstinske vecine, ali to je tako nemoralno i nadam se da ce konacno i ti izbori morati da se dese, jer ako ne dodje do izbora tj. ako se DS ne oslobodi G17, puknuce u narodu, a to ni za koga ne bi bilo dobro.

Gospodin Ratko Krsmanović je postavio linkove, na moje blogove, pa imam obavezu da Vam se lično obratim. Nekreditni novac je način na koji treba da se reši postojeća kriza i da se spreči bilo kakva nova ekonomska kriza. Svi poremećaji u privrednom životu potiču od pogrešnog shvatanja ekonomske nauke da je novac, po definiciji, dug, pa se u opticaj pušta kao kredit, koji treba da se vrati uvećan za kamatu. To već u startu nije moguće, nego se uzima novi kredit, koji je veći od starog, pa pošto ni on nije dovoljan, uzima se novi još veći da se vrati stari dug, i tako u beskraj, što stvara inflaciju, bez koje kreditni sistem ne može da funkcioniše. Nekreditni novac je novi novac koji se daje kao poklon i zato kod njega ema nikakvih problema. Mtematički, to izgleda ovako.

Nekreditni novac je potrebna dodatna količina novca u opticaju (dM) kao procenat (k) od postojeće količine novca u opticaju (M). dM = kM ; k = (ponuda - tražnja)/tražnja ; Ako se nekreditni novac pušta u opticaj po navedenoj formuli, inflacija nije moguća. Za iznos nekreditnog novca se ukidaju porezi, pa potrošači plaćaju manje, a proizvođači dobijaju više nego što je to u sistemu kreditnog novca. Nekreditnim novcem se Kina od zemlje koja jedva prehranjuje svoje stanovništvo, pretvorila u najmoćniju ekonomsku silu na svetu. 23. aprila u SAD je predstavljen model nekreditnog novca koji će primeniti SAD, održani su seminari u Njujorku i Čikagu, 1. maja biće u Los Anđelesu i tako redom, američki građani se upoznaju sa nekreditnim novcem. Tu akciju vodi Denis Kucinich.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.