Roman Abramovič bio umešan u pregovore za oslobađanje Navaljnog?

Izvor: B92, 09.Mar.2024, 17:29

Roman Abramovič bio umešan u pregovore za oslobađanje Navaljnog?

Razgovori o razmeni zatvorenika iz više zemalja, koja je uključivala i moguće oslobađanje Alekseja Navaljnog, bili su u toku kada je on preminuo prošlog meseca.

To je reklo više izvora za Si-En-En (CNN), navodeći da je u pregovore bio direktno umešan i ruski oligarh Roman Abramovič.

Izvori su istakli da su dvogodišnji pregovori za oslobađanje Navaljnog počeli ubrzano da napreduju kada je Abramovič posetio Moskvu poslednjih meseci.

Predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je još bio u neformalnoj fazi, a izgleda da dogovor za oslobađanje Navaljnog nije neizbežan, rekli su izvori.

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton takođe je učestvovala na početku pregovora za oslobađanje Navaljnog, navelo je nekoliko izvora.

Abramovič, prema kojem je Zapad uveo sankcije i koji veći deo vremena provodi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, susreo se sa Hilari Klinton kada su se formirale ideje za složenu razmenu u čemu je učestvovalo čak sedam osoba, rekao je dobro obavešteni izvor.

Abramovič je zadržao vezu sa Kremljom od početka ruske invazije na Ukrajinu i bio je ključan u ranim naporima za pregovore o okončanju sukoba.

Nezavisni ruski mediji su javili da se Abramovič sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati pre nego što su zatvorske vlasti objavile da je Navaljni preminuo u kaznenoj koloniji u Sibiru 16. februara.

Saradnica Navaljnog, Marija Pevčik, rekla je ubrzo nakon njegove smrti da se Abramovič uključio u pregovore i da je Kremlju "isporučio predlog za razmenu Navaljnog".

Pevčik je navela da je Abramovič delovao kao "neformalni pregovarač u komunikaciji sa američkim i evropskim zvaničnicima".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je 27. februara da odgovori na pitanja novinara o Abramovičevoj umešanosti u pregovore za razmenu Navaljnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

CNN: Roman Abramovič bio umešan u pregovore za oslobađanje Navaljnog, sastao se sa Putinom nekoliko sati pre nego što je ruski opozicionar preminuo

Izvor: Blic, 09.Mar.2024

Razgovori o razmeni zatvorenika iz više zemalja, koja je uključivala i moguće oslobađanje ruskog opoziciona Alekseja Navaljnog, bili su u toku kada je on preminuo prošlog meseca u zatvoru, reklo je više izvora za Si-En-En (CNN), navodeći da je u pregovore bio direktno umešan i ruski oligarh Roman...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.