Reinkarnacija ruskog dizajna

Izvor: Vostok.rs, 11.Okt.2012, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reinkarnacija ruskog dizajna

11.10.2012. -

Sve posetioce koji dolaze u moskovski Centralni dom umetnika, gde je otvorena Nedelja dizajna, bukvalno plaši ogormna instalacija na ulazu – Oko arhitekte. To je svevideće oko u obliku ljudskog oka, uvećanog mnogo puta. Moguće da oko prati Reinkarnaciju ruskog dizajna? Upravo to je tema aktualne, Treće Nedelje dizajna.

Istina, skeptici koji ne veruju u reinkarnaciju i čak samo postojanje ruskog dizajna, mogu se naći u dovoljnom broju. Jedan od njih je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << istoričar umetnosti Sergej Serov.

- Uvek sam govorio da dizajna u Rusiji nema. Zaista, postoje zvezde koje uspešno nastupaju na međunarodnim turnirima i osvajaju najviše nagrade. Ali ako se govori o industriji dizajna, mi smo daleko od svetskih standarda.

Upravo zato na moskovsku Nedelju dizajna uvek se pozivaju vodeći stručnjaci iz Evrope – za održavanje seminara, radionica. Ove godine jedan od njih je poznati italijanski dizajner Džulio Kapelini, koji predstavlja autorsku izložbu Mejd in Itali.

Dizajn je internacionalna pojava. Ali i nacionalnost dizajnera treba da se prepoznaje. Ja uvek govorim studentima: pogledajte svoj grad, pejzaže, potrudite se da zapamtite sve te detalje i zatim da ih iskoristite u svom projektu, kako bi bilo jasno da je to uradio dizajner upravo iz Rusije, a ne iz Brazila.

Teško je reći koliko slučaju reči majstora ruski učenici. U svakom slučaju, radovi koje su predstavile sestre Gancev ne nose pečat nacionalnog kolorita. Sestre su napravile veliki projekat u kojem se lako menja veličina običnih stvari. Aleksandra Ganceva kaže: Dobili smo ogromnu kašiku u viljušku, ali kako da ih koristimo za sada nismo smislile.

Naša koncepcija je kult jela. Svaki kult ima svoje toteme, svoej bogove kojima se klanjaju ljudi. Osnovni istrumenti u datoj sitauciji su viljuška i kašika, zato smo ih pretvorile u nekakve toteme.

U tom projektu postoji i velika hranilica za ptice veličine fudbalskog terena, brodić od papira koji može realno da primi šest osoba.

Ipak najoriginalniji su italijanski dizajneri. Alesandro Džed, na primer, dovezao je u Moskvu projekat Jabuke, posvećen sećanju na osnivača kompanije Epl Stiva Džobsa. 50 dvometarskih oslikanih voćki razbacano je ne samo ispred Centralnog doma umetnika, već po čitavoj Moskvi – po parkovima, restoranima... Tako da je nedelja dizajna događaj ne samo za stručnjake, već zabava za široku publiku.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.