Izvor: RTS, 18.Jan.2021, 17:20

Reakcije na hapšenje Alekseja Navaljnog

Evropski zvaničnici reagovali su na hapšenje opozicionog političara Alekseja Navaljnog kojeg je ruska policija privela na pasoškoj kontroli aerodroma "Šeremetjevo", odmah pošto je u Moskvu stigao iz Nemačke. Šef diplomatije EU Žosep Borelj poručio je da je politizacija pravosuđa u Rusiji neprihvatljiva, dok je nemački vicekancelar Olaf Šolc pozvao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rusku vladu da odmah pusti na slobodu Navaljnog, dodajući da je njegovo pritvaranje nezakonito.
Žosep Borelj, kaže da EU osuđuje hapšenje ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog po povratku u Moskvu 17. januara.

Borelj poziva na trenutno puštanje na slobodu Navaljnog i naglašava da je "politizacija pravosuđa neprihvatljiva".
"Prava Alekseja Navaljnog moraju se poštovati. Takođe pozivamo ruske vlasti da odmah puste sve one novinare i građane koji su privedeni u vezi sa njihovim izveštavanjem i podrškom Navaljnom. Ovo zadržavanje potvrđuje kontinuirani negativni obrazac smanjivanja prostora za opoziciju, civilno društvo i nezavisne glasove u Ruskoj Federaciji", navodi Borelj u pisanom saopštenju.
On dodaje da će EU "pažljivo pratiti razvoj dešavanja" i "uzeti to u obzir prilikom oblikovanja svoje politike prema Rusiji".
U EU podsećaju da su najoštrije osudili pokušaj atentata, trovanjem Alekseja Navaljnog vojnim hemijskim nervnim agensom grupe "novičok".
EU je na to odgovorila izricanjem restriktivnih mera za šest pojedinaca i jedan entitet.
"Zajedno sa našim partnerima, Evropska unija će i dalje pozivati ruske vlasti da hitno istraže pokušaj atentata na Navaljnog u potpunoj transparentnosti i bez daljeg odlaganja i da u potpunosti sarađuju sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja kako bi se osiguralo nepristrasna međunarodna istraga", zaključuje se u saopštenju šefa diplomatije EU.
Šolc: Navaljnog odmah pustiti na sloboduNemački vicekancelar Olaf Šolc pozvao je rusku vladu da odmah pusti na slobodu opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, dodajući da je njegovo pritvaranje nezakonito.
"U Rusiji, uloga države bi trebalo da bude da ga zaštite, a ne da ga uhapse i da mu na brzinu sude" rekao je Šolc, prenosi Rojters.
On je istakao da Navaljnog smatra hrabrim čovekom koji se bori za građanska prava i demokratiju.
"I zato zahtevam hitno puštanje gospodina Navaljnog", rekao je Šolc.
Prema njegovim rečima, to je važno za demokratski razvoj Rusije.
OEBS: Hapšenje Navaljnog je nedopustivoParlamentarna skupština Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) osudila je hapšenje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.
Zvaničnici komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitrna pitanja Parlamentarne skupštine OEBS ukazali su u zajedničkom saopštenju da je Navaljni, nakon što je preživeo pokušaj ubistva i brojna, politički motivisana hapšenja u Rusiji, na žalost i dalje izložen nedaćama i sada se nalazi u protvoru suočen sa 13-godišnjom kaznom zatvora.
"Hapšenje Navaljnog nakon povratka iz Berlina u Moskvu je nedopustivo. Politički neistomišljenici bilo koje vlade članice OEBS moraju imati pravo da izraze svoja mišljenja. Apelujemo na (ruske) vlasti da poštuju obaveze preuzete u okviru OEBS i Evropske konvencije o ljudskim pravima i obustave politički motivisano gonjenje. O političkom programu Navaljnog trebalo bi da se izjašnjavaju birači, a ne tužioci", navodi se u saopštenju zvaničnika OEBS-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.