RUSIJA ZABRINUTA ZA STANJE U BiH: Moskva uperila prst na Kristijana Šmita, Cvijanović napustila sednicu SB UN

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2023, 18:54

RUSIJA ZABRINUTA ZA STANJE U BiH: Moskva uperila prst na Kristijana Šmita, Cvijanović napustila sednicu SB UN

Nebenzja je naglasio da Šmit nema pravo da priča u ime međunarodne zajednice niti da predstavlja bilo kakve dokumente.

Ambasador Rusije u UN, Vasilij Nebenzja, izrazio je zabrinutost na današnjoj sednici o Bosni i Hercegovini u Njujorku zbog destruktivnog delovanja i samostalnih nametanja Kristijana Šmita, dodajući da stranci od BiH pokušavaju da naprave koloniju.

- Posebno smo zabrinuti zbog destruktivnog delovanja i samostalnih nametanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << samoprozvanog visokog predstavnika. Kancelarija OHR trebalo bi da bude zatvorena pod hitno, jer samo šteti BiH. Vreme je da se građani BiH oslobode ovog poniženja - dodaje Nebenzja.

Istakao je da stranci od BiH pokušavaju da naprave koloniju.

I Ustavni sud BiH postao je oruđe u rukama zapadnih centara, prateći koncept OHR. Tri od devet sudija u Ustavnom sudu BiH su stranci. Ovo je primer kako se ne poštuje suverenitet jedne države u 21. veku, istakao je Nebenzja.

Rekao je da tzv. izveštaj Šmita, neće komentarisati.

- Neću komentarisati tzv. izveštaj samoproglašenog visokog predstavnika. Podvlačimo da Savet bezbednosti UN nije imenovao Šmita za visokog predstavnika. Nema odluke o njegovom mandatu - zaključio je Nebenzja.

Ambasador Nebenzja izrazio je danas protivljenje zbog plana da se Savetu bezbednosti UN obrati Kristijan Šmit i kao i protiv njegovog učešća u današnjoj sednici o BiH u Njujorku, a srpski član predsedništva, Željka Cvijanović, napustila je sednicu nakon što je predsedavajuća sastanku i ambasador Švajcarske, Paskal Kristin Baerisvil, dala reč Šmitu.

Šmitovom obraćanju nisu prisustvovali ni šefovi stalnih misija Rusije i Kine pri UN, koje ga ne priznaju kao visokog predstavnika u BiH.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.