RUSIJA PRODAJE KINI 48 LOVAČKIH AVIONA

Izvor: Kurir, 06.Mar.2012, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSIJA PRODAJE KINI 48 LOVAČKIH AVIONA

MOSKVA - Rusija pregovara sa Kinom o prodaji 48 lovačkih aviona Suhoj, a vrednost ugovora procenjena je na četiri milijarde dolara, iako Moskva traži garancije da njena avio tehnologija neće biti kopirana.

MOSKVA - Rusija pregovara sa Kinom o prodaji 48 lovačkih aviona Suhoj, a vrednost ugovora procenjena je na četiri milijarde dolara, iako Moskva traži garancije da njena avio tehnologija neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kopirana.

"Dve strane su praktično postigle sporazum o količini koja će biti isporučena: Kina je izrazila spremnost da kupi 48 lovaca Su-35", kazao je dnevniku Komersant neimenovani izvor iz ruskog vojno-industrijskog okruženja.

Ugovor "će biti najveći u poslednjoj deceniji" između Rusije i Kine i unaprediće saradnju dve zemlje, ocenjuje isti izvor. Međutim, Rusija instistira da se u ugovor unesu klauzule kojima se Kini zabranjuje kopiranje tehnologije konstrukcije aviona radi prodaje trećim zemljama, što Peking odbija.

Kinezi su već kopirali više modela ruskih aviona, kakvi su Su-27, Su-30 i MiG-29, piše Komersant.

U izveštaju objavljenom u oktobru, Međunarodni institut za istraživanje mira iz Stokholma objavio je da je Kina "pre svega zainteresovana da dobijanjem tehnologije razvije sopstvenu industriju naoružanja" i da je kineska industrija naoružanja sve "sposobnija da odgovori na unutrašnje zahteve i potrebe izvoza".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.