RUSIJA POVLAČI PRVE POTEZE: Ove države podržale su odluku Češke da proteraju ruske diplomate - Moskva ne toleriše

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2021, 19:47

RUSIJA POVLAČI PRVE POTEZE: Ove države podržale su odluku Češke da proteraju ruske diplomate - Moskva ne toleriše

Spremaju se kontramere

Ambasadori baltičkih država i Slovačke pozvani su sutra na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, saopštio je danas portparol ministarstva.

Premijeri Slovačke, Poljske i Mađarske saopštili su u ponedeljak da podržavaju odluku Češke da protera ruske diplomate, nakon što je iznela sumnju da su dvoje ruskih špijuna odgovorni za eksploziju u češkom selu Vrbjetice 2014. godine, a u kojoj je stradalo dvoje ljudi.

Litvanija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Letonija i Estonija su u petak prošle nedelje zatražile da ruske diplomate napuste njihove zemlje zbog navodne špijunaže.

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.