RT: Zelenski je marioneta – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 05.Maj.2023, 16:21

RT: Zelenski je marioneta – Lavrov

 
Zapad i Rusija će na kraju sesti da razgovaraju o svojim razlikama, ali ovaj dijalog ne bi trebalo da se vodi sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, već sa onima koji ga koriste kao marionetu, izjavio je u petak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Obraćajući se novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Goi u Indiji, Lavrov je ponovio da Moskva „nikada nije odbila da reši pitanja koja proizilaze iz akcija SAD i njihovih satelita da napumpavaju Ukrajinu oružjem“ da bi mogla da se bori protiv Rusije. Ministar je napomenuo da mnoge zemlje širom sveta postaju sve svesnije da se ove tenzije ne mogu smiriti samo zamrzavanjem ukrajinskog sukoba. „Svi razumeju da su događaji koji su u toku geopolitičke prirode“, izjavio je on. „Bez rešavanja glavnog geopolitičkog problema – onog Zapada koji teži da zadrži svoju hegemoniju i nametne sopstvenu volju svima ostalima – nemoguće je rešiti krize u Ukrajini i drugde u svetu”, dodao je Lavrov. Ruski diplomata je ukazao na kineski plan od 12 tačaka za političko rešenje u Ukrajini, koji je objavljen krajem februara. Lavrov je rekao da, iako plan nastoji da reši sam konflikt, on se takođe fokusira na mnogo globalnija i sveobuhvatnija pitanja. „O svemu tome mora da se razgovara, naravno, ne sa Zelenskim, koji je marioneta u rukama Zapada, već direktno sa njegovim gospodarima“, izjavio je Lavrov, napominjući da će do takvih razgovora „pre ili kasnije“ doći. Početkom aprila, usred spekulacija o skoroj ukrajinskoj prolećnoj kontraofanzivi, američki državni sekretar Entoni Blinken odbacio je bilo kakve mirovne pregovore između Kijeva i Moskve, sugerišući da bi takvi pregovori samo pomogli Rusiji da „ratifikuje“ svoje teritorijalne dobitke. Moskva je više puta govorila da je otvorena za razgovore sa Kijevom ako ovaj drugi prizna „realnost na terenu“, uključujući novi status četiri bivša ukrajinska regiona koji su velikom većinom glasali za pridruživanje Rusiji prošle jeseni. Međutim, otprilike u isto vreme kada i referendumi, Zelenski je potpisao ukaz o zabrani pregovora sa aktuelnim ruskim rukovodstvom. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.