RT: U Severodonjecku otvoren humanitarni koridor

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2022, 12:00

RT: U Severodonjecku otvoren humanitarni koridor

Ruska vojska je otvorila humanitarni koridor za blokirane civile da napuste opkoljenu hemijsku tvornicu "Azot" u gradu Severodonjecku. Moskva je u utorak saopštila da je Kijev od nje zatražio da obezbedi bezbedan prolaz za civile koji žele da napuste fabriku. Zatraženo je da se civilima dozvoli da odu u grad Lisičansk koji je pod kontrolom Ukrajine na drugoj strani reke Severski Donjec, saopštila je ruska vojska. Međutim, ovaj plan je odbijen na osnovu toga što je fizički nemoguć, s obzirom na to da su svi mostovi koji povezuju grad sa Lisičanskom uništeni. Moskva je takođe saopštila da bi predlog mogao biti šema da se blokiranim ukrajinskim trupama omogući da pobegnu iz fabrike "Azot".   (function() { VK.Widgets.Post(\"vk_post_-181214296_13611\", -181214296, 13611, \'jzjW0elnfj5aselvtKopabiAYTgd\'); }()); Umesto toga, ruska strana je pristala da dozvoli civilima da odu u drugom pravcu u grad Svatovo, koji je pod kontrolom Luganske Narodne Republike (LNR). Humanitarni koridor će ostati otvoren 12 sati od 8 sati ujutru po lokalnom vremenu, navodi se u saopštenju ruske vojske. Osiguranje bezbednog prolaza potvrdio je portparol Narodne milicije LNR. Ruska vojska je izrazila skepticizam u pogledu spremnosti ukrajinskih trupa da dozvole civilima da napuste "Azot". Navodi se da su miroljubive stanovnike grada ukrajinski vojnici naterali da odu u fabriku da posluže kao živi štit. Zvaničnici LNR-a procenjuju da se čak 1.200 civila i 2.500 vojnika možda nalazi u fabrici, koja se nalazi na zapadnoj periferiji Severodonjecka. Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili  su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani. Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.
Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.