RT: Pridnjestrovlje traži pomoć od Moskve

Izvor: Vostok.rs, 29.Feb.2024, 12:13

RT: Pridnjestrovlje traži pomoć od Moskve

Pridnjestrovlje, nepriznata republika koja se odvojila od Moldavije početkom 1990-ih, zatražila je u sredu pomoć od Rusije usred sve većeg pritiska iz Kišinjeva, koji opisuje kao „ekonomsku blokadu“.
Poziv u pomoć upućen je na kongresu pridnjestrovskih zakonodavaca na svim nivoima, koji su usvojili deklaraciju o tom pitanju. Poslanici su zatražili od Moskve da preduzme „mere da zaštiti Pridnjestrovlje usred sve većeg pritiska iz Moldavije“, ističući da su skoro polovina od 450.000 ljudi koji žive u nepriznatoj zemlji državljani Rusije. „Tražili smo intenziviranje političkih i diplomatskih mera, pošto je Ruska Federacija jedan od međunarodnih posrednika u procesu nagodbe“, objasnio je ministar spoljnih poslova samoproglašene republike Vitalij Ignjatjev u razgovoru za emiter „Rusija 24“. Kongres je takođe pokrenuo pitanje „ekonomske blokade“ kod generalnog sekretara UN, OEBS-a, parlamenta EU i drugih međunarodnih tela i organizacija, pozivajući ih da izvrše pritisak na Kišinjev. Moskva je odmah reagovala na poziv u pomoć, obećavši da će se uskoro obratiti. „Zaštita interesa stanovnika Pridnjestrovlja, naših sunarodnika, jedan je od naših prioriteta. Svi zahtevi se uvek pažljivo razmatraju“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Ruski parlament će oceniti molbu Pridnjestrovlja čim dokument zaista stigne u Moskvu, izjavio je za RIA Novosti Konstantin Zatulin, visoki poslanik u donjem domu Državne dume. Taj potez je već osudila Moldavija, a potpredsednik vlade za reintegraciju Oleg Serebjan odbacio je poziv Tiraspolja kao „propagandu“ i negirao stavljanje otcepljene teritorije pod „ekonomsku blokadu“. „Zamenik premijera za reintegraciju i Biro za politiku reintegracije vlade Moldavije odlučno odbacuju propagandne izjave iz Tiraspolja. Naglašavaju da Pridnjestrovski region Republike Moldavije uživa politiku mira, bezbednosti i ekonomske integracije sa Evropskom unijom“, naveo je Serebjan u saopštenju. Pridnjestrovlje, uski pojas zemlje između leve obale Dnjestra i Ukrajine, proglasio je nezavisnost od Kišinjeva početkom 1990-ih, ubrzo nakon raspada Sovjetskog Saveza. Nakon promašenog pokušaja Kišinjeva da silom povrati teritoriju, 1992. je postignut prekid vatre, pri čemu je Rusija zadržala male mirovne snage u regionu. Tokom godina, Tiraspolj je preduzeo više koraka da se integriše sa Moskvom, pri čemu je stanovništvo republike u velikoj meri podržavalo ideju da se pridruži Rusiji sredinom 2000-ih.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.