Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2018, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Oko 160 zemalja van „zapadnog bloka“ želi da vidi dokaze u slučaju „Skripalj“ - Moskva

Izvor: Vostok / RT

Stav ne-zapadnih zemalja je takav da odbijaju da prihvate tvrdnju Velike Britanije da Rusija stoji iza incidenta u Salisberiju, zahtevajući od nje da predoči dokaze, saopštila je ambasada Moskve u Londonu. Oko 160 država deli to mišljenje.

Dok su mnogi u zapadnom svetu, sa neloliko značajnih izuzetaka, ujedinjeni iza Velike Britanije, jer je optužila Rusiju da je otrovala bivšeg špijuna sa toksičnim agensom, mnoge druge zemlje nisu uverene u vatrenu retoriku britanskog premijera Tereze Mej, saopštio je portparol ruske ambasade u Velikoj Britaniji.



"Čak i da je gospođa Mej rekla da je apsolutno sigurna da je Rusija odgovorna za incident u Salisberiju, morala bi sve dokaze predočiti Rusiji, međunarodnoj zajednici i britanskoj javnosti. Ovo je mišljenje skoro 160 zemalja koje nisu članice Zapadnog bloka", saošptio je portparol.

"Očigledno je da niko u širem svetu ne bi prihvatio britanske reči zdravo za gotovo."

U ponedeljak su sledeći podršku Velikoj Britaniji, SAD, 18 država članica EU i druge evropske zemlje, Kanada i Australija najavile da će proterati brojne ruske diplomate u solidarnosti sa Velikom Britanijom. Samo je Vašington naredio proterivanje 60 diplomata, uključujući 12 u diplomata pti ruskoj misiji u UN-u, tvrdeći da su "tajni obavještajci".

Ono što je postalo najveće kolektivno proterivanje ruskih diplomata u istoriji, Moskva je označila kao izuzetno "neprijateljski i neopravdan" korak. Ipak, na Zapadu je bilo glasova koji su odbili da se solidarišu sa Londonom dok se dokazi ne iznesu. Austrija, kao i Švajcarska, obe ističući njihov status neutralne zemlje, odbile su da slede korake drugih zapadnih zemalja. Kipar, Portugalija, Bugarska, Slovačka, Slovenija, Malta i Luksemburg nisu priskočili u trku proterivanja.

U međuvremenu, ruski ambasador u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko održao je brifing za strane ambasadore, tokom kojeg je potvrdio da je Rusija potpuno spremna da sarađuje sa istražiteljima Velike Britanije.

"Do sada, London i dalje odbija takvu saradnju što je neprihvatljivo", saopšteno je iz ambasade nakon sastanka. Moskva je više puta zatražila od Londona da obezbedi uzorke toksičnog agensa koji je navodno korišćen u trovanju Skripalja 4. marta, ali svi zahtevi su odbijeni.

Predstavnici zemalja koji su bili prisutni na sastanku saopštili su Jakovenku da ih Velika Britanija "drži u mraku" u vezi sa tekućom istragom, saopštila je ambasada.

"Pitanja i izjave učesnika brifinga potvrdili su da britanska strana nije pružila svojim međunarodnim partnerima nikakve činjenice o onome što se dogodilo u Salisberiju", ističe se u saopštenju ambasade, dodajući da takvo ponašanje nije zbunjujuće samo diplomatskom korpusu, već i međunarodnoj zajednici u celini.



Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Rusija mora da prizna hemijski napad kako bi popravila odnose sa SAD-om i NATO-om

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2018

Izvor: Vostok / RT. . Rusija mora da prizna "hemijski napad" u Salisberiju kako bi popravila odnose sa SAD-om i NATO-om, saopštio je američki Stejt department, dodavši da je jedini dokaz potreban američkoj za krivicu Moskve - reč od svog britanskog saveznika.. . "Ako Rusija želi da poboljša...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.