RT: Rusija mora da prizna hemijski napad kako bi popravila odnose sa SAD-om i NATO-om

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2018, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Rusija mora da prizna hemijski napad kako bi popravila odnose sa SAD-om i NATO-om

Izvor: Vostok / RT

Rusija mora da prizna "hemijski napad" u Salisberiju kako bi popravila odnose sa SAD-om i NATO-om, saopštio je američki Stejt department, dodavši da je jedini dokaz potreban američkoj za krivicu Moskve - reč od svog britanskog saveznika.

"Ako Rusija želi da poboljša odnose, ona mora prvo priznati svoju odgovornost za ovaj napad i zaustaviti svoje bezobzirno agresivno ponašanje", saopštila je portparol Stejt departmenta Heder Nojert.

U jednom trenutku, novoizabrani podsekretar za javnu diplomatiju i javne poslove upotrebile je horror pisca H.P. Lovekrafta da bi opisala Rusiju kao "zver iz dubokog mora".

"Rusija ima duge ruke, Rusija ima puno pipaka", rekla je Nojertova novinarima.
The Putin/Russia octopus is back. So much for originality, @TheEconomist pic.twitter.com/9E3wgT5GzU
— Sean Guillory (@seansrussiablog) February 28, 2018
Ona je potvrdila da je 48 diplomata iz ruske diplomatske misije u SAD-u i još 12 iz misije u UN-u pravi špijuni, "obaveštajni službenici koji su radili pod diplomatskim plaštom".



Još dvadesetak američkih saveznika, uključujući Kanadu, Australiju, Ukrajinu i nekoliko članica NATO-a, pratile su upute i proterale još 130 ruskih diplomata. Iako je odluku doneo predsednik Donald Trump nakon "širokog međuagencijskog procesa", uključujući i Njf-bi-aj, Nojertova je priznala da je ovaj napor pokrenulo Ujedinjeno Kraljevstvo nakon navodnog hemijskog napada na bivšeg britanskog špijuna Sergeja Skripalja u Salisberiju ranije ovog meseca.


"Sigurno znamo da je Rusija odgovorna za taj napad. To je nešto što nije pod znakom pitanja", izjavila je Nojertova. Međutim, na pitanja za dokaze, ona je rekla da SAD stoje iza reči svojih britanskih saveznika.

"Kada nam Velika Britanija kaže da imaju dokaze, da znaju da je Rusija odgovorna, imamo sve razloge da im verujemo", rekkla je Nojertova.

U utorak je ruski dnevni list "Komersant" objavio analizu o incidentu u Salisburiju na pet strana, a koji je sastavila Vlada Velike Britanije. Dokument, iako još uvek ne sadrži dokaze o krivici Rusije, prešao je sa iznošenja indikacija o "visokoj verovatnoći" ka tvrdnjama da to "mora biti Rusija i niko drugi".

"Bez ikakve sumnje smo da je Rusija odgovorna", navodi se u analizi. .

"Nema alternativnog objašnjenja."

Zasnivajući svoju odluku da pokrenu najveće proterivanje diplomata od vremena hladnog rata na rečima iz Londona, SAD sada tretiraju samu proterivanje kao dokaz o navodnoj perfidnosti Rusije.

Nojertova je opisala spremnost Vašingtonovih saveznika da prate naredbe kao "svedočenje o tome koliko ozbiljno Rusija vodi svetsku tekuću globalnu kampanju kako bi ugrozila međunarodni mir i stabilnost, ugrozila suverenitet i bezbednost zemalja širom sveta i podrivala i diskreditovala zapadne institucije".

Međutim, jedan broj zemalja NATO-a nije pratio vođstvo Vašingtona i Londona, kao što su Belgija, Bugarska, Grčka, Portugalija, Slovenija i Slovačka.

Moskva je obećala recipročne mere.
 


 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.