RT: Nemački kancelar protiv parade Dana pobede u Moskvi

Izvor: Vostok.rs, 10.Maj.2023, 18:55

RT: Nemački kancelar protiv parade Dana pobede u Moskvi

 
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je ovogodišnju tradicionalnu paradu pobede u Moskvi ruski predsednik Vladimir Putin iskoristio da pokaže svoje vojničke mišiće. Nemački lider je takođe osudio akcije Kremlja u Ukrajini, pozivajući EU da podržava Kijev koliko god je potrebno.
U obraćanju Evropskom parlamentu povodom obeležavanja Dana Evrope u utorak, Šolc je rekao da „2.200 kilometara severoistočno od Strazbura, Putin paradira svojim vojnicima, tenkovima i projektilima“. EU, međutim, ne bi trebalo da zastraši „držanje“ ruskog lidera, izjavio je nemački kancelar. On je pozvao zemlje članice da „ostanu uporne u našoj podršci Ukrajini – koliko god je potrebno“. Šolc se takođe založio za bližu saradnju zemalja članica EU u oblasti odbrane i proizvodnje naoružanja. Kancelar je istakao važnost savezništva Evrope sa SAD, kao i širenja EU na istok, uz potencijalno pristupanje država Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije. Govoreći na tom događaju, Putin je, između ostalog, optužio „globalističke elite“ da „i dalje insistiraju na svojoj izuzetnosti“. Te moći, tvrdi on, „provociraju krvave sukobe i državne udare, seju mržnju, rusofobiju i agresivni nacionalizam, uništavaju tradicionalne porodične vrednosti koje čoveka čine čovekom“. Dalje je tvrdio da SAD i njihovi saveznici nastoje da unište Rusiju. „Izgleda da su zaboravili do čega su dovele sumanute ambicije nacista“, zaključio je Putin. Paradi su prisustvovali lideri nekoliko bivših sovjetskih republika, među kojima su jermenski premijer i predsednici Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana, kao i Uzbekistana. 2010. godine, Šolcova prethodnica, Angela Merkel, prisustvovala je paradi povodom Dana pobede u Moskvi 9. maja. Nemačka delegacija predvođena tadašnjim kancelarom Gerhardom Šrederom bila je prisutna na vojnoj paradi na Crvenom trgu 2005. godine. Očekivalo se da će se Merkelova pojaviti 2020. godine, ali je pandemija kovida isključila njenu posetu.   U utorak ujutru na Crvenom trgu u Moskvi održana je vojna parada povodom 78. godišnjice pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Egzodus Rusa; Putin se crveni, a Kremlj je zanemeo VIDEO

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 09:15

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak koji prikazuje ponižavajuće povlačenje, tačnije beg, ruskih vojnika kod Bahmuta...Do ovog događaja došlo je istoga dana kada je ruski predsednik Vladimir Putin priredio još jednu vojnu paradu za Dan pobede, ali znatno manjih dimenzija nego inače...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.