RT: Moskva uputila 14 pitanja Londonu: Kakve veze ima Francuska sa incidentom?

Izvor: Vostok.rs, 31.Mar.2018, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Moskva uputila 14 pitanja Londonu: Kakve veze ima Francuska sa incidentom?

Izvor: Vostok / RT

Ruska ambasada u Londonu uputila je spisak od 14 pitanja Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije, zahtevajući da se otkriju detalji o istrazi o trovanju nervnim agensom bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke.

Pitanja koja su navedena u potpunosti ispod, uključuju zahtev da se razjasni da li su u Velikoj Britaniji razvijeni uzorci nervnog agensa A-234 (takođe poznat kao "Novičok"). Ambasada takođe, u saopštenju naziva incident koji je pokrenuo lavinu nedavnih diplomatskih tenzija "izfabrikovani slučaj protiv Rusije".

1. Zašto je Rusiji uskraćeno pravo konzularnog pristupa dvojici ruskih građana koji su ozleđeni na teritoriji Velike Britanije?

2. Koji specifični protivotrovi i u kom obliku su dati žrtvama? Kako su takvi protivotrovi dospeli u posed britanskih doktora na mestu incidenta?


3. Na osnovu čega je Francuska uključena u tehničku saradnju u istrazi o incidentu, u kojem su povređeni ruski državljani?


4. Da li je Velika Britanija obavestila Organizaciju za zabranu hemijskog oružja o učešću Francuske u istrazi o incidentu u Salisberiju?


5. Kakve veze ima Francuska sa incidentom, u kojem su uključena dva ruska državljanina u Velikoj Britaniji?


6. Koja pravila proceduralnog zakonodavstva Velikoj Britaniji dozvoljavaju uključivanje strane države u unutrašnju istragu?


7. Koji su dokazi predati Francuskoj za proučavanje i sprovođenje istrage?


8. Da li su francuski stručnjaci prisustvovali uzimanju biomaterijala od Sergeja i Julije Skripalj?


9. Da li je istraživanje biomaterijala od Sergeja i Julije Skripalj sprovedeno od strane francuskih stručnjaka i, ukoliko jeste, u kojim laboratorijama?


10. Da li Velika Britanija ima materijale koji su uključeni u istragu, a koje je sprovela Francuska?


11. Da li su rezultati francuske istrage predstavljeni Tehničkom sekretarijatu Organizacije za zabranu hemijskog oružja?


12. Na osnovu čega je ustanovljeno pripisano navodno "rusko poreklo" supstanci koja se koristila u Salisberiju?


13. Da li u Velikoj Britaniji postoje kontrolni uzorci hemijskog borbenog agensa, koje britanski predstavnici nazivaju "Novičok"?

14. Da li su u Velikoj Britaniji razvijeni uzorci hemijskog borbenog sredstva istog tipa kao što je "Novičok" (u skladu sa britanskom terminologijom) ili njegovih analoga?

Slična lista, koja sadrži 10 pitanja, upućena je i francuskom Ministarstvu spoljnih poslova od strane ruske ambasade u Parizu. Prema tom dokumentu, Moskva  želi da zna po kom osnovu je Francuska učestvovala u britanskoj istrazi.

Zahteva se da Pariz otkrije kakav je dokaz od Ujedinjenog Kraljevstva predan Francuskoj, a takođe se pita da li francuski stručnjaci poseduju uzorke nervnog agensa A-234 (poznatiji i kao "Novičok") ili biomaterijale od Sergeja i Julije Skripalj.



Rusija je takođe zatražila objašnjenja o tome kako su francuski stručnjaci zaključili da je supstanca koja se koristila u napadu u Salisberiju bila nervni agens A-234 i da je ruskog porekla. Zadnje pitanje na listi glasi: "Da li su u Francuskoj razvijeni uzorci hemijskog borvenog sredstva ovog tipa ili njegovih analoga i ako jesu, za koju svrhu?"

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija postavila pitanja Velikoj Britaniji i Francuskoj u vezi s istragom trovanja Skripalja

Izvor: Beta, 31.Mar.2018

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je listu pitanja na koja zahteva odgovore Velike Britanije i Francuske u vezi s trovanjem bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.Pitanja, od kojih je 14 upućeno Velikoj Britaniji, a 10 Francuskoj odnose se na učešće...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.