Izvor: Vostok.rs, 01.Mar.2024, 13:01

RT: Moskva reagovala na upozorenje Pentagona o direktnom sukobu Rusije i NATO-a

 
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je tvrdnja američkog ministra odbrane Lojda Ostina da bi NATO i Rusija mogli da dođu u direktnu konfrontaciju ako Kijev izgubi sukob sa Moskvom „bezumna“.
Tokom saslušanja u Komitetu za oružane snage američkog Kongresa u četvrtak, Ostin je sugerisao da ruski predsednik Vladimir Putin „neće stati“ ako njegove snage nadvladaju Ukrajinu. Susedi Rusije u baltičkom regionu „razumeju Putina i njegove sposobnosti. I iskreno, ako Ukrajina padne, iskreno verujem da će se NATO boriti protiv Rusije“, izjavio je šef Pentagona. U objavi na Telegramu kasnije tokom dana, Zaharova je izjavila da se pita da li su Ostinove primedbe „direktna pretnja Rusiji ili pokušaj da se nađe izgovor za [ukrajinskog predsednika Vladimira] Zelenskog?“ „U oba slučaja, to je ludo“, insistirala je. „Ali sada svi vide ko je agresor – to je Vašington.“ Izjava šefa Pentagona usledila je u trenutku kada republikanski poslanici nastavljaju da se opiru pokušajima administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da progura još 60 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini. Nekoliko poslanika zahteva da pomoć Kijevu bude uparena sa merama za obezbeđenje granice sa Meksikom. Lider većine u američkom Senatu Čak Šumer, koji je prošle nedelje posetio Kijev, rekao je da Ukrajina trenutno „gubi rat“ od Rusije. Prema Šumeru, Zelenski i drugi ukrajinski zvaničnici su mu jasno stavili do znanja da „ako ne dobiju pomoć, sigurno će izgubiti rat“. Francuski predsednik Emanuel Makron je u ponedeljak nagovestio da bi snage NATO-a mogle da budu poslate u Ukrajinu ako situacija za Kijev nastavi da se pogoršava. Ne postoji „konsenzus“ među članicama bloka predvođenog SAD o raspoređivanju trupa u Ukrajini, ali „u smislu dinamike, ne možemo ništa isključiti. Učinićemo sve što je potrebno da sprečimo Rusiju da pobedi u ovom ratu“, obećao je on. U danima od tada, SAD, Britanija, Španija, Italija, Nemačka i druge članice NATO-a ogradile su se od Makronovih izjava, ističući da nema planova za korišćenje snaga bloka u Ukrajini. U svom obraćanju Saveznoj skupštini u četvrtak, Putin je ponovo odbacio spekulacije SAD i njihovih saveznika da bi Rusija mogla da gađa države NATO-a. „Zapad je izazvao sukob u Ukrajini... a oni nastavljaju da lažu. Sada, bez imalo stida, kažu da Rusija navodno namerava da napadne Evropu. Mi ovde razumemo da je to glupost“, naglasio je on.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Moskva,   NATO,   Rat u Ukrajini,   Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.